210

‘Ombak Rindu’ dan minda songsang masyarakat Melayu

Update (May 26, 2012) : Merdeka Review columnist, Alicia Izharuddin and I chatted with BFM’s Sharaad Kuttan about this film and its social media buzz.

Update (April 24, 2012) : Kakak Killjoy columnist, Munira, responds to Maya Karin.

Update (April 21, 2012) : Rozana Isa from Sisters in Islam puts the spotlight on ‘Hariz’.

Update (April 21, 2012) : Maya Karin defends Ombak Rindu.

Update (April 12, 2012) : Someone who claims to be the original author of Ombak Rindu has kindly left a comment on this thread. Fauziah Ashari, if you really are the author of that comment, I would like to thank you for reading my post with an open mind and taking time to give a little bit of background on your original work and the extent of your involvement in the film.


Tuhan, tolong lembutkan hati “dia” (peminat-peminat kisah Ombak Rindu agar mereka sedar mesej merbahaya dalam karya ini). Ya, pada penulis karya popular ini membawa mudarat kepada masyarakat Melayu.

Setelah Ombak Rindu mengutip pulangan box office berjumlah lebih RM10 juta baru penulis tergerak untuk menonton filem ini. Sahabat pertama yang suruh tonton filem ini awal-awal sudah memberi amaran agar tiada objek-objek tajam berhampiran dengan diri sewaktu menonton. Baru sekarang penulis faham mengapa beliau berkata demikian. Mujurlah tiada objek tajam hari itu.

Dan begini ringkasan reaksi penulis semasa menonton di kaca komputer:

Whaaat?!!! … Astaghfirullah … Gila ke hapa pompuan ni?! … You gotta be kidding me … No, don’t go to the loo and leave me with these people (Hariz dan Izzah)!!! Please! Pause! Don’t leave me with them!!!

Sudah tentu reaksi penulis ter-over. Mana tidak, dalam tempoh lebih kurang setengah jam pertama sahaja Ombak Rindu menceritakan yang berikut:

Izzah (Maya Karin), seorang gadis kampung berhijab yang mengajar kanak-kanak mengaji Al-Qur’an berjaya di bawa dari kampungnya ke Kuala Lumpur dan dilacurkan oleh pakciknya kepada seorang pemilik kelab malam. Dia dirogol oleh Hariz (Aaron Aziz) di kelab malam itu dalam keadaan tidak sedar diri.

Setelah dirogol dalam keadaan tidak sedar diri, lantas Izzah memohon agar perogolnya, Hariz, menculiknya pergi dari tempat itu. Dengan itu Hariz membeli Izzah dari pemilik kelab malam tadi dan menyimpannya di sebuah rumah mewah di mana dia “milik” Hariz seorang dan mesti memuaskan nafsunya pada bila-bila masa sahaja.

Izzah memohon agar Hariz bernikah dengannya dan berjanji tidak akan meminta apa-apa daripada Hariz.

Jelas Izzah seorang perempuan yang tidak waras. Jika Izzah itu waras maka gilalah penulis Fauziah Ashari yang mencipta watak sebegitu. Izzah digambarkan sebagai seorang Muslimah mithali di mana kehidupannya yang penuh beriman itu adalah untuk pasrah dan menunduk kepada kehendak lelaki tidak kira betapa sial kelakuan lelaki tersebut terhadap dirinya.

Falsafah hidupnya dalam konteks hubungannya dengan Hariz boleh dikatakan seperti berikut:

Oh, kau rogol aku. Disebabkan kau lelaki pertama aku dan kerana aku tak sanggup dirogol luar nikah, jadi aku mintak tolong kau kawin dengan aku. Lepas tu kau rogol la macam mana pun, aku okay je. Aku cuma nak hubungan kita sah supaya aku boleh free-hair dan berkemban depan kau tanpa rasa bersalah. Malah, bila kau datang kat rumah ni untuk nak rogol aku, aku buatkan hidangan air dulu dan bukakkan stokin kau, siap dengan urut-urut sekali. Aku duduk kat lantai dan baring atas dada kau sebab aku Muslimah yang baik. Dan bila kau panik ingatkan aku hamil, lalu kau datang buru dan campak aku sampai terkena mangkok tandas, aku sekadar nangis je. Aku lari pun sampai batu besar kat luar tu, tak jauh. Ya, demi kebahagiaan hidup kau, kita sembunyikan saja pernikahan kita daripada diketahui sesiapa. Sebab aku isteri mithali.

Tak gila?! Begitulah bentuk mesej tauladan yang disampaikan kepada masyarakat Melayu. Gilalah! Izzah gila, Fauziah gila dan penonton setia yang berbelanja lebih RM10 juta tonton filem ini berulang kali semuanya gila. Bloggers dan penulis hiburan yang menklasifikasikan Ombak Rindu sebagai kisah cinta epik yang hebat-meletopz juga sama-sama gila.

Seterusnya kisah Ombak Rindu membawa masuk watak Mila (Lisa Surihani) yang baru pulang dari melanjutkan pelajaran di Amerika Syarikat. Mila seorang artis popular di Malaysia dan tunang kepada si keparat Hariz tadi yang sudah bernikah dengan Izzah.

Mila juga dari keluarga kaya yang berprestij seperti Hariz dan berpendidikan Barat. Maka tidak hairanlah dia tidak berhijab dan wataknya gedik, queen control, bingit, kasar dan taksub.

Pendek kata perwatakan Mila bertentangan dengan watak Muslimah afdhal, Izzah. Namun, Mila amat mencintai Hariz sejak zaman persekolahan lagi. Malah, cita-citanya untuk menjadi artis popular yang berjaya semata-mata untuk menjadi kebanggaan tunangnya itu.

Maka wujudlah cinta segitiga. Sudah pasti dalam cerita sebegini perogol yang bernama Hariz tadi akhirnya jatuh cinta dengan mangsanya, Izzah, yang juga isteri mithalinya. Dan pada suatu hari di sebuah kenduri di rumah supir/bapa kandung Hariz, kedua-dua Izzah dan Hariz dijumpai berpelukan di dalam kamar. Terkejut dan dukacita supir/bapa kandung menjumpai mereka dalam keadaan begitu.

Tetapi apabila diberitahu bahawa mereka sudah bernikah, supir/bapa kandung Hariz berasa lega dan menadah tangan bersyukur ke hadrat Illahi. Isteri supir/ibu kandung Hariz juga turut bergembira.

Pandangan dunia mereka lebih kurang begini:

Alhamdullillah, pelukan halal! Baguslah Hariz menikahi Muslimah afdhal itu walaupun dia juga bersama Mila. Peduli hapa kalau Mila tak tahu apa-apa pasal pompuan ni. Lagipun Mila tu betina menggeletis. Tak apa, poligami itu hak anak kesayangan kami sebagai lelaki beragama Islam. Kalau nak ikut bajet, sebenarnya dia masih boleh kawin 2 betina lagi. Eloklah dia kawin dengan Izzah. Kami pun berkenan dengannya. Kami tahu dia baik sebab dia ayu dan pakai hijab. Dan kami tahu dia baik sebab kami yang jadi tukang hantar barang kat dia selama dia hidup macam pompuan simpanan di rumah rahsia tu.

Hariz digambarkan terpaksa menunaikan janji untuk mengahwini Mila demi menjaga nama baik keluarganya dan memuaskan kehendak ibu angkatnya. Ibu angkatnya pula diberi watak stereotype datin free-hair karat yang kejam.

Pada penulis, watak yang paling merbahaya dalam kisah Ombak Rindu ini adalah isteri supir/ibu kandung kepada Hariz. Jika diukur mengguna metodologi mengesan konspirasi Illuminati yang digemari masyarakat Melayu, watak inilah yang ‘menghalalkan’ kegilaan Izzah sebagai seorang wanita pasrah dan bodoh. ‘Kekuatan’ pada Izzah yang dibelai isteri supir/ibu kandung Hariz ini adalah cinta dan ketaatan Izzah kepada suaminya yang zalim.

“Makcik” ini berkata kehidupan yang penuh kesakitan adalah simbol kesayangan Allah terhadap Izzah (Terimalah segala kezaliman oleh suami sebagai Rahmat). Apabila Izzah yang dalam keadaan hamil difitnah berlaku curang oleh Hariz dan dikasari sehingga jatuh, Makcik ini berkata, “Jangan patah semangat. Ingat, Allah menyayangi orang yang sabar (Tidak apa jika dibelasah suami. Jangan lawan, Allah tidak suka)”.

Dan apabila Izzah ditinggalkan dan nyaris-nyaris keguguran kandungannya akibat mengejar Hariz, Makcik ini berkata, “Tiada yang paling bahagia bagi hidup seorang perempuan selain dari menjadi seorang ibu” (Tidak perlu risaukan isu nafkah, penjagaan dan kasih sayang daripada suami jika dia tidak sudi berikan).

Kesimpulannya, Makcik ini menggunakan agama untuk mengesahkan dan mengesyorkan perwatakan Izzah kepada penonton.

Dengan mengguna metodologi mengesan konspirasi Illuminati yang disebutkan tadi, boleh dilihat bahawa filem Ombak Rindu mengguna simbol-simbol yang rapat dengan sanubari masyarakat Melayu: Rumah kampung dan kain batik.

Izzah yang dipaparkan sebagai wanita tauladan kepada masyarakat Melayu sering dipakaikan kain batik. Kain batik menjadi penutup dan penjaga tubuh Izzah. Kehidupan dan percintaan Izzah dan Hariz pula dipautkan kepada rumah yang berekabentuk rumah kampung (tetapi mewah dan selesa). Pemandangan alam sekitar bagi kedua-dua mereka luas dan indah, menghadap bukit dan sawah padi.

Bandingkan gambaran tersebut dengan pakaian Mila yang ‘ala Barat’ dan rumahnya pula diperbuat dengan batu di mana rimbunan pohon memberi suasana yang terkongkong atau sempit. Watak dan kehidupan Mila senang untuk dibenci atau diremeh walhal dia juga mangsa seperti Izzah.

Secara ringkas Ombak Rindu, melalui watak Izzah, mengagungkan sifat pasrah dikalangan wanita Melayu terhadap perkara-perkara buruk yang berkalu terhadap mereka.

Izzah sebenarnya boleh melarikan diri, meminta cerai dan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak-pihak yang menganyayai dirinya. Namun, dia tidak berbuat demikian. Tambah lagi diselitkan unsur-unsur agama untuk memberi justifikasi kepada sifat Izzah.

Penonton-penonton Melayu yang memberi filem dan karya novel asalnya keuntungan sehingga berjuta ringgit rata-rata menjiwai kisah ini sebagai kisah cinta yang hebat. Hariz pula dijadikan idola perogol kacak kesayangan semua. Oh, so sweet … Perogol pun boleh dilembutkan hatinya, dan boleh jatuh cinta jika wanita itu seperti si Izzah. Maka mesejnya, jadilah kamu wahai wanita seperti Muslimah mithali yang bernama Izzah itu.

Penulis berharap penonton-penonton kisah Ombak Rindu dapat melihat betapa merbahaya mesej dalam karya ini dan impaknya terhadap minda kolektif masyarakat Melayu dari aspek keselamatan diri bagi golongan wanita dan keganasan dalam rumahtangga.


Dengar khabar ramai yang menitiskan air mata menonton ‘Ombak Rindu’. Penulis juga tidak ketinggalan. Setelah Mila mendapat tahu berkenaan perkahwinan Izzah dengan Hariz dan mengadakan ‘slow talk’ dengan Izzah di tengah-tengah sawah padi, Mila mengaku kalah.

Hancur berderai segala impiannya dengan pasangan hidup yang dicintainya selama bertahun-tahun. Maka Mila pula meminta Hariz menceraikannya agar dia dapat pergi mencari kebahagiaan di tempat lain. Terhiris hati penulis lalu menangis.

Dahlah lagu tema filem ‘Ombak Rindu’ sedih nak mampus. Tapi nangis hanya buat seketika kerana sejurus selepas itu masuk babak di atas kapal yang sah-sah seperti adegan dalam filem Hollywood, ‘Titanic’, dan penulis pun ketawa terbahak-bahak.

Comments 210

 1. Post
  Author

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pembaca dan para komentar di laman ini. After 209 comments published, I think a lot has already been said and it’s fair that I close this comments section. Thank you for taking the time to read this post and I accept all comments with an open mind.

  Kepada mana-mana hamba Allah yang tak paham definisi rogol, Munira (seseorang yang menimba ilmu dalam jurusan forensik) ada menulis sedikit-sebanyak berkenaan ini dalam artikelnya di sini:

  http://wp.me/p2pZYW-wH

  Rogol atau pemerkosaan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja selagi ada paksaan, mahupun seseorang yang “dilanggan”. Ia sebenarnya boleh juga berlaku dalam perkahwinan. Malangnya di Malaysia tiada undang-undang yang wujud untuk melindung wanita daripada dipaksa dan dikasari dalam hubungan seks dalam rumahtangga.

 2. lol Maksudnya langgan tu OK la banding rogol? Heh…

  Ada ke penulis atau mana2 komentar kat sini yg mention dia tak percaya benda2 ghaib? Camana boleh muncul lak ‘mudah dipermainkan shaitaannn’? Ish..ish.. sabar, u makin emo ni.

 3. Hai tak faham erti langgan dan rogol? Dalam kes Izzah, Haris bayar duit pada towkey… kalau dia ditarik masuk dalam kereta Alphard lalu dirogol dan sabit kesalahan baharulah disebat 7 kali dan dipenjara 25 tahun. Yang artikel ni tulis tentang filem yang tiada kualiti memang betul tetapi kaitkan kepada jenayah perkosa itu SALAH. Jika kita sempitkan sudut pandang pada perkara yang remeh temeh pasti mesej yg lebih besar iaitu, keujudan sarang maksiat yang menjadi tempat ibadat muda mudi… itu jerrr…

  Saya kaitkan dengan shaitaannn itu memang lumrah… sebagai orang Islam wajib percaya perkara yang ghaib seperti itu. Jadi bila percaya, kita pasti akan ketentuan Allah. Jika tak percaya, pergi cari dunia lain yang tidak ditadbir Allah, dan berhenti hirup udara yang disediakan Allah ini… ok?

 4. “Kepada mereka yang terover sensitif terhadap plot Ombak Rindu dan mengaitkan dengan feminism dan anti perkosaan”

  Pengajarannya, mari kita selama-lamanya anggap filem2 Melayu semuanya sampah, tak perlu ‘difikirkan'(sbb ini dicap ‘sensitif’ & remeh) & hiburan utk ditonton dgn otak kosong sekosong-kosongnya.

  And I still tak faham apa beza Izzah dilanggan Hariz.dengan Izzah dirogol di kg dalam semak atau dilarikan ke hotel/ drugged/fainted. Still satu bentuk perkosaan.

  Akhir sekali, bila seorang komentar dah mula mengaitkan bahawa seseorang tu bersuara sebab ‘mudah dipermainkan shaitaannn’, maka no point la utk terus berdebat.

 5. MAB, then terangkan kpd I apa bezanya Izzah telah dilanggan Hariz & Izzah dirogol di kg dalam semak atau dilarikan ke hotel/ drugged/fainted. To me, dua2 tetap perkosaan.

  So, bila kita kritik ‘penerapan nilai’ dlm filem, terus dilabel pluralis dan liberalis la ya?

 6. Macam Macam on April 25, 2012 at 8:57 same thing?

  Kepada mereka yang terover sensitif terhadap plot Ombak Rindu dan mengaitkan dengan feminism dan anti perkosaan, carilah kes yang nyata seperti 1) Amah Indo yang mendakwa dirogol majikan bertaraf Menteri. 2) Pekerja kelab warga Filipina yang dijual tanpa rela dan bila berjaya lari dan buat repot, dia pula dirogol bergilir2 lalu dihantar pulang. 3) Budak bawah umur dirogol orang ternama dan kesnya tidak dibangkitkan langsung oleh pihak berkuasa… ITU REALITI, JUANA n MUNIRA and yr supporter where were you in this events?

  Sistem nilai dan kemanusiaan orang Melayu terhakis akibat pandangan remah (remah = sisa makanan yang terkeluar dari pinggan, saya bukan bermaksud remeh) seperti ini. Ramai yang terperangkap dalam kepandaian luaran tetapi dangkal dalam penerapan nilai. Itulah kelaziman yang dilakukan oleh pluralis dan liberalis yang mudah dipermainkan shaitaannn.

 7. @MAG,

  Izzah telah dilanggan Hariz. = Izzah dirogol di kg dalam semak atau dilarikan ke hotel/ drugged/fainted

  Bro, its the same thing – rogol/rape/perkosaan tanpa rela . You’re saying that tidak mengapa Izzah RELA dilanggan Haris & let love insafkan pesalah? Apa yang mind block & humanity nya kat sini?

 8. I just happen to chance upon this article on the web and it confirms my believe of the majority of the Malay Soceity ‘s IQ level = NIL .
  Funny how the commentators say just because the author doesn’t wear a head scarf she has no right to comment.
  Then please tell me why are girls involved in baby dumping are mostly hijab girls ? Why dont you tell them to run off and beg those men to marry them ?
  Isn’t that the pious thing to do ?
  While we who belong to other races move forward in education and fight for the country’s politics for the land you think you own and call us outsiders .Only if you guys have this much of passion and spirit for more pressing and intellectual matters rather than movies , dramas , fashion ….
  You can continue to wallow in your stupidity and see this country go to hell . Good luck to you guys .
  And before you start bashing me up , ponder that I said Malay Soceity not Muslim !
  If you want to watch great movies which are produced by Muslim women ,please watch movies from Iran , Turkey , Well worth your money and stimulates your intellect !

  To Miss Juana you are brave to stand for what you believe in ,please don’t let the majority bog you down .Good day .

 9. Cuba fahamkan betul2 dalam filem OMBAK RINDU dan novel OMBAK RINDU, Izzah bukan mangsa rogol. Dalam FILEM kejadian itu bukan kejadian rogol pun, Pak Chik Taha dah jual Izzah demi hutangnya. Itu asas cerita yang kebanyakkan orang bersetuju dengan Juana tersalah tanggap. Jika dia dirogol di kg dalam semak atau dilarikan ke hotel drugged or fainted ke memang lah tak akan logik hubungan Hariz n Izzah. Tetapi Izzah telah dilanggan Hariz. If you keep blocking yr minds with rape you will lost all the values. Saya memang tak suka filem ini sbb continuity tak de… melompat2. Tetapi nilai kemanusiaannya masih ada jika persepsi kita melihat Izzah terjerumus oleh orang yang diharap menjaganya. Where is your humanity!!!!

 10. Arri, baik you cuba fahamkan balik tujuan artikel ni. Penulis bukan menghentam, tapi mempertikai mengapa penonton Melayu boleh nangis2, ‘terharu’, feeling2 dgn kisah ‘romantis’ mangsa rogol. Kebetulan penulis ni Muslim. Tapi even non-muslim pun akan menentang perogol yg tak menerima tindakan sewajarnya. Dan penulis bukan menuduh org2 yg feeling kat movie ni, iman mereka goyah ke apa. Just bukan sesuatu yg bkn utk kita nak banggakan sngt.

 11. To the writer, I applaud your review. I also want to say I have respect for someone who is a malay and also a woman who isn’t ignorant. Gems like you are rare these days, proven by the ignorant comments. Keep doing what you do, and strive for the better. We all know that with the ignorant, it is best to just keep quiet. They have been made blind, dumb and deaf. The only one to make them see is the One Himself.

 12. secara teknikalnye, cerita ni mmg byk lubang….x payah paham cerita pon kitorg gelak mengekek…igt x dlm utan belantara tiba2 ade sekumpulan makcik2 n kanak2 mcm nak pegi kenduri gitu muncul nak tolong si hariz yg eksiden…timbul mana la diorg ni…turun dr lori yg langgar tu kot agaknye ekkk…hahahahaha

 13. “Errr…ni citer je kan?bkn ade maksud papepun”

  Sampai bila2 pun, akan ada group2 yg takkan faham apa tujuan analisis kritis. Lagi ramai yg masih baca/tonton konon utk escapsm(supaya khayal & tak payah berfikir), dlm masa yg sama ada puak yg melihat filem/cereka sbg satu medium bertaraf tinggi, mampu membentuk minda yg lebih bernas & sihat.

 14. Errr…ni citer je kan?bkn ade maksud papepun…yg wat review bukan2 ape kes?sakit bontot ke diorang dpt 10 juta?

 15. @lepas ni kondem kartun doraemon, Masyarakat Melayu masih terperangkap dgn pemahaman sempitnya terhadap TAAT & SABAR terhadap suami. Di sisi Islam, sabar BUKAN bermaksud isteri yg soleh harus sabar dihina/didera/dirogol suami. Tapi Isteri perlu bersabar dgn kelemahan/karenah suami. Contoh, isteri mesti sabar & pasrah bila suami kita tak hensem/tak pernah tolong memasak/tak mampu bawa kita holiday tiap2 tahun/kurang pandai bermesra dgn mertua/tidak terdaya mengucap ‘I love you’ 20 kali sebulan spt dlm novel/kerap balik lewat kerana seorang workoholic dll.

  “orang bercerita pasal cinta, ko cerita pasal rogol”
  Then, cuba cerita apa CINTAnya dlm filem ni? Kita mesti mempercayai CINTA? CINTA boleh menginsafkan seorang perogol? CINTA mampu membuat seorang isteri SABAR diseksa suami?

  “novel tu ditulis 10 tahun lepas….sama ke masyarakat dulu dengan sekarang? seorang gadis kampung yang naif dirogol………kuat nak pergi lapor polis? ada orang nak support dia? bagaimana penerimaan masyarakat masa tu?”

  Jadi, 10 tahun lepas, PENYELESAIANNYA ialah dgn berkahwin dgn perogol anda? Pandangan saya, kalau filem nii diterbitkan 10 tahun lepas pun, isu spt ni akan timbul jugak.

 16. “kalau semuanya nak dianalisa secara kritis mcm nii mampus takda org nak buat filem”

  Di sinilah bezanya minda penonton filem Malaysia dgn bukan Malaysia. Tu pasal saya agak kesian dgn pembikin filem Malaysia, terpaksa rendahkan kualiti filem(dari aspek falsafah, teknikal dll) mereka gara2 minda penonton yg sebegini.

  Rata2, masih ramai penonton Malaysia yang masih tak faham dengan konsep THE ART OF telling stories & MOVIE MAKING. Mereka mengangaap segala bentuk kritikan adalah suatu KUTUKAN. Mengkritik adalah perkara LAZIM dlm PEMBIKINAN FILEM menandakan kita MENYOKONG pembuatan filem OR, bkn menjatuhkan produk Malaysia. (& BUKAN bererti filem2 Hollywood lagi best. Siapa kata org2 Malaysia tak kritik filem2 Hollywood? Bersepah, cuma lg banyak dlm English. Tapi kritikan bahasa Melayu utk filem Hollywood kurang dpt respon pembaca)

  Suatu kritikan langsung tak berkaitan dgn dengki, tak sokong filem Malaysia dll. Kritikan membantu pengarah supaya TELITI, CEREWET menghasilkan karya yg unggul. Pengarah bkn buat filem utk syok sendiri & dpt pujian melambung dr fans semata2. Pengarah memerlukan input yg membina dari pengkritik. Syabas saya ucapkan kpd penulis artikel. Siapa lagi yg akan kritik filem MELAYU kalau bukan penonton Malaysia sendiri? Takkan nak org Hollywood kritik utk kita?

  Seorang pengkarya yg profesional akan MENGHARAPKAN kritikan yg membina dari audien mereka. Mereka mahu penonton mereka BERFIKIR, menilai secara kritis terhadap filem/buku mereka. Seorang pengkarya yg menyembunyi kelemahan dgn alasan murahan spt ‘Ini cuma cerita/hiburan/rekaan’ semata2 & ‘ada cerita lain yg lebih teruk’ tidak akan ke mana, tapi akan terus hanyut dgn pujian2 peminat.

  Kpd yg dok kata dengki, soh sendiri bkn filem dll tu, sila luaskan minda & tambah pengetahuan anda ttg ILMU film making. Dan baca semula artikel di atas dengan TELITI.

 17. Wah Juana! *applause*

  What I would do if I can articulate my thoughts like u, dalam Bahasa Melayu lagi!

  But I can only wish…

 18. Munira, terima kasih sngt2 atas pendedahan saudari berkenaan kes2 jenayah seks. Dalam kes Ombak Rindu ni aku tak salahkan writer 100%. Cuma sngt terkilan melihat bagaimana Malay audience terlalu mendaulatkan ‘cinta’ watak Haris & Izzah. Dan kita tahu these fans bukan sahaja bujang tapi ramai dah kahwin pun. 🙁 Drp sambutan hangat cerita( & novel) begini dari wanita2 Malaysia, org lelaki boleh buat kesimpulan- YA! Inilah yg diingini girlfren & isteri2 mereka- cinta tanpa menggunakan akal, hanya emosi semata2. That’s why, ramai lelaki ‘jahat’ di luar sana. Sbb itulah taste perempuan berdasarkan percintaan & perwatakan lelaki yg diangung2kan dlm novel/filem.

  Btw, sila baca ulasan lanjut saya berkenaan novel cinta Melayu di web saya:
  http://squidoo.com/kahwinpaksakontrak

  Thanks.

 19. Its creeping me out after watching this movie! Not just the contents and plot had been illuminated(seducing scenes by maya karin) but its also diluted with the negative scenes affecting the malay customs and islamic practices in malaysia. Furthermore, the movie maker should get a good sound-man because since the early local’s movie production (80’s-2012’s) i see the lips of the actors werent synchronized to the movie timeline. 😛

 20. Anonymous on April 14, 2012 at 12:04 am said:
  adussss ….. novel ni dh diterbitkan almost seabad dah , name pon novel … bkn nye benda btl pon , cerita yg direka utk suke2 … cerita yg direka yg xde dlm dunia reality …
  then bile novel nk dijadikan movie , sah2 la byk adegan kena cut , klu x 24jam baru siap satu cerita … mcm harry potter tu , terlalu byk scene yg dipotong … amek yg penting je … br la ley ckp2 1jam stgh – 2 jam .

  jd , novel ombak rindu nk tkr jd movie , byk la adegan kne potong … dats y in da 1st half & hour mcm2 berlaku….

  konklusi nye , movie hanye hiburan … just dont take sooo siriesly la .. rilek2 sudah

  Hai Anonymous (dan para komentar lain yang sewaktu dengan beliau),

  Malangnya kisah seperti yang dipaparkan oleh Ombak Rindu sebenarnya bukan suatu hiburan sahaja. Jika ditelitikan dari aspek realiti dan lumrah dunia, kes rogol sering berlaku. Setiap hari. Dalam dan luar perkahwinan. Ini bukan rekaan semata-mata. Ini sudah terbukti dalam statistik.

  Si penulis asal OR juga sudah menyatakan (sila baca dengan teliti di atas – pada permulaan perenggan oleh Saudari Juana Jaafar) bahawa kisah OR ini sebenarnya berasaskan kisah benar.

  Bukankah sedih bahawa penderitaan seorang wanita ini diromantiskan dan dimaniskan oleh industri perfileman Malaysia? Khususnya perfileman Melayu?

  Jadi, tolong jangan buang masa memperlekehkan usaha Saudari Juana Jaafar untuk mengulas tentang budaya pop (“pop culture”) Melayu secara kritikal. Sila teliti kembali komentar Saudara Tariq di atas berkenaan Undang-undang Moff (Moff’s Law). Kita di sini digalakkan untuk bawa berbincang secara matang, bukan untuk mendiamkan Saudari Juana Jaafar, ya?

 21. nasib baik kepala saya masih berfungsi. Kerana saya tak tengok cerita ini. thanks for the review aka warning!

 22. Serious lawak bangang punya review.. Emo lebih.. Cerita mat salleh diagung2kan pulak? Kenapa tak komen citer avatar yg mmg xwujud tue? Dunia luas and bermacam2 situasi.. So, anything can happen.. I tak tgk pun cerita nie.. Tp tau laa jln ceritanya.. For me.. Org yg tengok cerita nie semuanya dah matang kot..so..sendiri pikir and sendiri mau ingat laaa.. Hahaha

 23. Hai jj..seriously,i hate ombak rindu..sgt mendayu filem ni.i do agree with u n i dun give a damn with other ombak rindu’s fan.i prefer filem syurga cinta!lg ada mesej yv bagus.kalau nk tgk sbb sekadar hiburan oh sorry,that’s not me.as for me,kalau filem ni dh 10thn lps novelnya diterbitkan,napa si osman ali tu br nk produce this film now?era moden kononnya ni?ley,mmg xmsuk la kot dgn i..hahah..maaf ckpla,yg suh i p tgk pun smue org yg dh late 30’s.pqtutlaa..org lamaaa!!hmmm,pendek cite,ombak rindu xbest.semua org please compare dgn jalan crita syurga cinta.eventho casts die xbest,tp gile bermoral mesej cite tu..sekian.love ur article jj 🙂

 24. adussss ….. novel ni dh diterbitkan almost seabad dah , name pon novel … bkn nye benda btl pon , cerita yg direka utk suke2 … cerita yg direka yg xde dlm dunia reality …
  then bile novel nk dijadikan movie , sah2 la byk adegan kena cut , klu x 24jam baru siap satu cerita … mcm harry potter tu , terlalu byk scene yg dipotong … amek yg penting je … br la ley ckp2 1jam stgh – 2 jam .
  jd , novel ombak rindu nk tkr jd movie , byk la adegan kne potong … dats y in da 1st half & hour mcm2 berlaku….
  konklusi nye , movie hanye hiburan … just dont take sooo siriesly la .. rilek2 sudah

 25. regardless on my point of view regarding the novel and the movie – min 101 is to both read the novel and watch the movie, then write a review.

  almost bookmarked, but i felt the lack of homework vibe, nevertheless hey always room for improvement 🙂

 26. Honestly i x suka filem Ombak Rindu. I watch it because i love the novel..anyway, masing2 berhak memberi pendapat..novel ombak rindu hariz bukan perogol..even x minum arak, x pergi clubbing..

 27. jadi macam mana sepatutnya cerita ini?
  apakah jalan cerita terbaik yang sepatutnya ditonjolkan dalam filem ni?
  pada pandangan saudari bagaimanakah “flow” terbaik yang sepatutnya dimasukkan kedalam cerita ni?

 28. I hate wholeheartedly most(or should i say all) malay films/dramas that tried to ‘pretend’ like they are exposing some islamic values including nur kasih drama etc. Because in Islam, intentions do not justify the means. If the film producer had intention to deliver some islamic values but the way it was implemented was in haram way, its still haram. And thats why i never watch any so called Malay islamic film/drama after watching only 1 episode of Nur Kasih. But i read Ombak Rindu while back, it wasnt that bad, and it wasnt the same as described by Ms Juana Jaafar(or it wasnt the same as in film i reckon). And Lets leave it to Allah to judge the intention of the original author of the book.

 29. i want to digest all the comments, but time is limited 🙁 ….anyway, i do support Malay movie, i think the last good one iv watched would be Layar Lara. Well, after so much hoo-haa saying this movie is ‘gempak’, so i watched. my thoughts throughout the movie was – ada ke laki mcm aaron aziz ni in real life? and..asal la izzah ni bodoh sgt? – hmm..

  so the film collected rm10 mill and im one of the contributor…well, at least i get to comment based on my personal experience watching the movie. the idea of portraying laki melayu as ‘male-chauvinist’ will stay in the movie, drama, etc as long as malays still exist. and pompuan melayu kena jadi – ‘saya yang menurut perintah’…it’ll be a long time until man and woman are lifted to be the same. in other words, majority of malays sampai bila2 jadi kolot…

  we need more movies to help educate the culture.

  my 2 cents worth..

 30. Izzah = victim who averted the situation between her and rapist (Hariz) into a syariah-sanctioned sexual intercourse.

  Hariz = rapist of Izzah who finally ‘fall in love’ with her after Izzah willingly put up with his mercurial temperament

  Mila = fiancee of Hariz who got very cross after she found out that Izzah beat her to ‘getting laid’ with Hariz (poor girl, lol).

 31. Atlast aku dpt jawapan kenape aku x suke cite tu n x de feeling ape2 tgk cite ombak rindu tuuu..something wrong somewhere.. ulasan yg terbaik 😉

 32. Tahniah JJ. Satu ulasan filem yang digarap dengan kritis. Semua orang ada pendapat yang sedikit sebanyak membayangi peribadi si pemberi pendapat itu.
  Saya tak suka watak Izzah yang percaya bahawa menghalalkan tindakan si perogol melalui perkahwinan adalah cara terbaik untuk memelihara sisa kehormatan diri yang ada. Dan lelaki macam Hariz? Kaldai pun beribu darjat lebih mulia!
  Sikap yang ada pada karakter2 ini sebenarnya adalah sangat ‘defeatist’ dan ‘fatalistic’. Marilah kita buang yang keruh dan ambil yang jernih. Sekian.

  (NOTA: ini hanya pendapat saya dan bukan niat saya untuk memburukkan novel/filem ini).

 33. to be honest.. i think what makes people excited bout this movie is when a bad..rich..goodlooking man can actually repented and marry a kampung girl.. cinderella story all over again.. BUT.. i do agree with u.. this is a stupid malay drama.. i hate the part where she is willingly solemnized in Thailand.. and shud anything happened to that rapist fella.. she will not get anything.. believe it or not..an ustazah having a child out of wedlock (thai marriage cert is not recognized in here)… stupid and stupid.. AND WHY do they portray an islamic woman as the weak type of person??!!! that i really hate…

 34. Kenape flem ini dijadi kn issue….???sdd si penilis?come on la ppl…klau nk dikatekn..banyak jugak..flrm malaysia tu..ade adegan rogol ape..mcm cerita JALANG!! WHY TK DI ANALASIKN??KLAU NK CAKAP PASAL UGAMA..Iislam mmg lembut hati…kite buka bangsa lain ape..yg tk ade ugama..mgs ini saye suke..sbb..nw on days..melayu da tk ade sopan dn santun,,liarrr..,jd flem ini memberi mgs..siape yg mengjiwainye dia la dpt rase.perogol pun manusia…lg2 klu dia berugama ISLAM.PASTI DLM hati kecilnye ade,perikemanusiaan..so hv fun jer cerita ni..klau ,u nk buat cerita ini megarut its up to u.for me it jus e stories,

 35. Ingin saya menambah berkenaan kawalan kreatif yang telah dinafikan oleh produser dan penerbit buku kepada penulis Ombak Rindu (OR). Akibatnya, penulis OR dikecam oleh pengkritik2 yang tidak tahu bahawa penulis OR tidak terlibat langsung dalam pembikinan filem. Kawalan kreatif memberi hak kepada pengkarya asal untuk mengedit dan memastikan proses pengadaptasian berlaku dengan sebaik mungkin. Contohnya Warner Brothers dan Bloomsbury Publishing memberikan kawalan kreatif sepenuhnya kepada JK Rowling selaku pengkarya asal. Ia perkara yang mudah sekiranya semua pihak jujur dan ikhlas…

  FA dalam komen di atas menyebut…

  Dalam filem….sy tak lihat bentuk skripnya bagaimana kerana mereka berasakan sy tak ada hak langsung. Perjanjian adalah antara penerbit buku dan filem. Sy tak tau apa2. Perjanjian thn 2009 pun sy br tau ketika sidang media oleh pihak penerbit buku bulan 12 yg lalu. Mengetahui akan difilemkan pun melalui internet dan akhbar. Mengetahui setelah perjanjian dilaksana.

  OMBAK RINDU memang banyak memberi pengajaran bukan sahaja pengajaran dan mesej dalam novel, tetapi pengajaran kepada semua termasuk produser, pengarah, penerbit, penulis skrip serta yang paling penting penulis novel yang dikurniakan ilham dan idea asal agar bertanggungjawab terhadap nukilan masing masing.

  Kepada semua penulis novel, perjuangkanlah hak kawalan kreatif terhadap novel-novel anda. JANGAN SAMPAI KARYA ANDA DIJARAH DAN DIROGOL BERAMAI-RAMAI OLEH ORANG LAIN.

 36. Articulated your thoughts very well with regards to the movie Juana. Great job!

  We have our own minds. We ought to speak our own minds. I am happy that there were disagreements. This means that people were speaking their own minds and were thinking. When we get to the point that everybody agrees that we can disagree, then we can be proud of an achievement. That is the achievement that we have attained a high amount of intelectual capacity. Proud that we have attained maturity and above all the freedom to express free speech.

  We can take this achievement a notch higher by not attacking so much the writer but rather the issues that the writer has raised.

  We are getting smarter folks… good for us and hopefully the country.

 37. Memikir kembali keadaan Izzah, jika dia lari dan buat laporan polis, bagaimana polis hendak buka kertas siasatan? Seterusnya siapakah yang sewajarnya didakwa? Hariz kah? Dia adalah pelanggan dan akan didenda mengikut Syariah dan bebas setelah bayar denda. Kemudian dia akan balas dendam kepada Izzah kerana menyusahkan dia… Pemilik kelab? Lagi bahaya kerana budaya ‘underworld’ benar2 wujud. Kelabnya memang akan disita tetapi esok lusa dia boleh buka lagi 2 atau 3 kelab dan pasti akan mencari Izzah yang menyebabkan kelabnya ditutup… Pak Chik Taha? Masa itu Akta Pemerdangan Orang masih belum dirancang… sekarangpun masih dalam proses pembaikan… tetapi bagaimana nak buktikan jika sekadar kata2 Izzah? Penulis NOVEL OMBAK RINDU amat teliti dengan garapannya, dan kita perlu melihat permasalahan ini di luar bidang dan kotak… bukan sekadar simpati kepada mangsa rogol… cara tu dah ketinggalan zaman.

 38. Berkenaan kisah rogol… sebenarnya Izzah bukan dirogol tetapi istilah yang sebenarnya adalah dilanggan kerana dia berada di sebuah kelab dan telah dibeli oleh bapak ayam tu… rogol dan langgan adalah berbeza dan di situlah salah tanggap hingga pengkritik terperangkap dalam minda Izzah kerana hanya Izzah sahaja yang menganggap dirinya diperkosa… Hariz tidak memperkosa Izzah. Hariz melanggan Izaah dari pemilik kelab.

 39. Tajuk artikel ini ‘OMBAK RINDU’ DAN MINDA SONGSANG MASYARAKAT MELAYU’.. tiada dinyatakan filem atau novel… maka itu adalah salah di pihak produser dan penerbit bukan penulisnya FA. Creative control tidak diberikan kepada penulis dalam kes Ombak Rindu yang mengakibatkan novel yang boleh memartabatkan kematangan pemikiran Melayu berpaksikan Islam. Pengkritik juga agak sempit apabila melabel ‘GILA’ kepada penulis novel, pembaca dan penonton. Yang benar2 songsang apabila minda kita terperangkap untuk cepat menghukum demi kemanusiaan dan hak asasi tetapi bukan menghukum kerana Yang Maha Pencipta. BACAlah novel OMBAK RINDU dan saya pasti anda akan menyesal menulis kritikan sebegini!

 40. Amazing. Kudos JJ! I have gained far more intellectual stimulation reading the comments to your review than I did watching the movie. Too bad Astro First doesn’t do refunds! We can see the low depths of the psyche of some people who are beyond biadap and we can see the unending patience of the pious who choose to accept, redha and pasrah with whatever life throws at them, as it is all God’s will. I’m especially glad that there are many of us who take the issues strongly and will give no quarter in our opinions. I was saddened by Jin Kali’s comment about “keeping a different society” from (his perception of) muslimat and muslimah due to differing views on the movie, of all things! In his defense of Ombak Rindu, he has exemplified the main cause of the great divide amongst the Malays today. In his arrogance at proclaiming his piety and disclaiming the writer’s implied lack thereof, he has shown one thing that Allah swt prohibits in Surah Al-Hujurat, ayat 11: “O you who believe! let not some men among you laugh at others: it may be that the latter are better than the former: nor let some women laugh at others: it may be that the latter are better than the former: nor defame nor be sarcastic to each other, nor call each other by offensive nicknames: ill-seeming is a name connoting wickedness, (to be used of one) after he has believed: and those who do not desist are indeed doing wrong.”

  Renung-renungkan lah…..

 41. Aduss.. Hot gila comment2 kat cni.. yg betul nye, korang baca buku dia lg best.. haha karya Fauziah Ashaari utk ‘Ombak Rindu’ ni ade kesinambungan.. Utk buku dia yg num 2 n 3 tu, Hariz mmg dah kuat iman nya.. Siap jadi Haji lg.. lol Think positive la, smtimes film kt industri kita ni bkn pentingkn agama sgt pn, kalau nak ikutkan hati, bnyak lg filem2 lain yg kita boleh kritik. Rilex suda.. Sape yg nak tengok, tengok je lah, kalau suka, suka.. tak suka sudah.. It’s not a big deal after all.. Chill

 42. I used to think the same with what the writer wrote above but recently I have changed my mind. Earlier, I have read the book and watched the movie and I was highly irritated by it. Now I can see a different point of view. Which is about non – violence in the case of the victim of rape(I said victim, not the rapist), Izzah, she did what she had to do in order to get out of the whore house. Yes, she had been raped but that couldn’t be changed.

  Forgiveness- forgiving the abuser instead of exacting revenge. For have you never heard the saying when planning and executing a revenge, dig two graves instead of one?

  The popular belief for one to be empowering is to take the fella to the cleaners or teach him a lesson he will never forget and fight for your right to be heard and things like that. The only challenge is that most of these actions are a form of resistance and what you resist persist.

  Please take note that when Izzah begged Hariz to marry her, they made an agreement. it doesn’t matter how absurd or ludicrous the terms were but they were made and agreed upon. If Izzah were to go back on her word and shouted to the world making a ruckus that she was indeed the wife of Hariz, wouldn’t she be the type of person to break a promise? A lot of times and this happens to most people is that we tell our friend something very personal and made them promise to not kiss and tell and they do this. Next thing you know, your friend has told on you. How would you feel and for a person to break a friend’s secret he has shown to be a person of no noble character. Izzah has shown nobility through out the movie despite what everybody else thinks.

  When izzah fell in love with her rapist husband, actually even before she fell in love with him, she chose to be non-judgmental of him.She chose to show care, kindness, loyalty and all that to her seemingly heartless husband. And what happened in the end? Yep, he FELL IN LOVE WITH HER and he changed to be a good person. So now, do you still think this Izzah character is a weakling?Do we need to condemn a person who has done so many wrongs forever and ever? When we condemn and judge, we lose our own possibility and we lose the other’s possibility as well.Must we forget that even each one of us are not secluded from committing any wrong doings? Would you, as a sinner would want forgiveness as well and a chance at life? Fikirkanlah…

  Actually the movie has many other good lessons which we can learn from. Also, it makes us aware of the Malay society’s culture. How the young ones respect and follow the wishes of the elders, for example. Other than that the scenery of the padi fields the posh Malay style lavish homes and kampung houses make us appreciate our heritage even the more.

  Some one once mentioned that the old mlays were very spiritual, kind, tolerant of other races and people, easy ging and non violent people. Has that changed much nowadays with the kind of thinking you see from people’s writings to express their view points and so on?

  Please have an opened mind that it is not necessarily one’s own views is right for another. If we can allow for another to be, to express their creativity without us condemning them but realize that there are different people who operates life differently and have different takes on so many other things….. and the writer’s view above, maybe there are many who agrees with her but also, there are many who thinks differently.

  Salam

 43. Sebagai salah seorang penyokong NURIN Alert dan pelopor laman web Apa Itu NURIN Alert/What Is NURIN Alert, saya sangat hampa dan gerun dengan komentar-komentar yang diberi oleh peminat-peminat Ombak Rindu yang kelihatan terlalu taksub untuk memikirkan kembali atau meninjau secara teliti kenapa kisah cerita OR tidak patut diraikan atau dipuji.

  Sebagai seorang wanita yang membesar di Malaysia dan telah mengutip pengalaman dalam menghadapi pelbagai jenayah seksual, saya sangat kesal dengan sikap si peminat yang kurang wajar dalam mengagung-agungkan sangat kisah cerita OR sebagai kisah sebuah cinta yang romantik.

  Saya sebagai seorang graduat forensik yang pernah bertugas dengan pihak forensik PDRM dan meneliti dan mengkaji kes-kes lampau yang melibatkan mangsa-mangsa keganasan seksual yang kejam untuk pengajian saya, saya sangat kesal dengan mereka yang cuba menjustifikasikan kisah “cinta” antara Hariz dan Izzah dengan dakwaan yang berselindungkan “akidah”, “iman” dan “redha” – terma-terma kegemaran masyarakat kita yang suka melembutkan jenayah and mengamalkan budaya misogyny dengan menggalakkan perempuan (yang lazimnya mangsa) supaya “redha” dengan keganasan yang dihadapinya.

  Saya kesal bahawa setiap kali keganasan dan jenayah seksual berlaku di Malaysia, masyarakat akan terus menzalimi si mangsa, yang lazimnya kaum Hawa, dengan mempersalahkan kami, dan bukan si penzalim.

  Saya kesal dengan betapa mudahnya si perogol sering lepas di Malaysia, tetapi si mangsa terpaksa membawa parut-parut bekas keganasan itu di badan dan minda sepanjang hayatnya.

  Saya kesal bahawa kita tidak pernah sedar, dan nampak gayanya tidak akan sedar, bahawa budaya rogol ini bukanlah sesuatu yang patut dilembutkan, diromantiskan, dicintakan atau diringankan.

  Saya kesal bahawa mangsa-mangsa rogol di Malaysia yang mati akibatkan diperkosakan dengan begitu zalim jarang menerima penghormatan, tetapi si perogol berjalan pergi tanpa sebarang hukuman yang setimpal.

  Saya kesal kerana terserlah bahawa ramai yang masih tidak sedar bahawa rogol itu bukanlah suatu jenayah yang ringan, tetapi juga suatu jenayah yang sudahpun dikategorikan sebagai “pencorobohan ke atas manusia sejagat” oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC). Masih ramai yang tidak tahu bahawa rogol bukan berdasarkan hawa nafsu, tetapi sebenarnya sebagai senjata untuk mencabulkan mangsa, tidak kira sama ada di medan perang atau di kawasan awam.

  Membaca segala komentar-komentar yang meringankan OR sebagai suatu bahan hiburan dan mengarahkan turjahan negatif terhadap Saudari Juana Jaafar hanya kerana beliau ingin menganalisis filem OR secara kritis menbuat saya berasa lebih kesal. Kesal kesal kesal. Dan hampa.

  Adakah kita semakin buta dan dangkal kerana menormakan dan mengagungkan rogol?

 44. hi Juana Jaafar 🙂

  i really enjoyed your review! personally i haven’t watched the movie (nor do i intend to) but maaaaan, some of these commenters are defensive, creepily so even. they remind me of the Twilight fans.

  sure, ramai orang suka cerita Ombak Rindu (for whatever reason), and yea, go ahead. But when ONE person talks negatively about the movie (Miss JJ here), the fans go CRAZY.

  Miss Juana Jaafar has every right to say whatever she wants to say about the movie, regardless if she’s read the book or not, and regardless of what the fans say.

  I don’t think Miss Juana Jaafar is imposing her thoughts on the fans, kan?

  To each their own, and I applaud Miss Juana’s defiance in having her own opinion.

 45. Saya tak baca pun novel nih, tp komen saya is mainly based on the film. As far as I’m concern, rape is a serious crime. Tapi filem nie menjadikan rogol/domestic abuse itu sebagai ‘tool’ or alat untuk menggerakkan cerita. Lepas Hariz dan Izzah jatuh cinta, segala jenis kekejaman yg hariz buat semua biar macam tu jer. Langsung takder babak yang menunjukkan dia nie menrima hukuman setimpal. Obviously-lah ramai orang tak puas hati! Kalau orang luar tengok filem nih, saya teringin nak mintak fan2x filem nie explained sikit dekat diorg kenaper Hariz nie dipuja walaupun bersalah merogol orang. Kebanyakkan orang yg defend filem nie, semua nya cakap ikut perasaan….langsung x fikir mana yang betul, mana yang salah. Rogol adalah isu yang besar. Even dalam filem bolloywood, Hamara dil Aapke Paas hai pun, perogol Aishwarya Rai dibelasah teruk….Setiap hari baca berita pasal kes rogol, tengok2x keluar lak filem yang anggap rogol nie macam benda simple. Itu salah namanya…Peace!

 46. (Anonymous on April 12, 2012 at 11:59 am said:)
  * terbaikk la comment dia nih.. tah ape2 je penulis nih..tgk first reaction dia pn i baca dgn nada y minah2 gedik y suka memandai2..kwang3..

 47. An entertaining review. Can’t compare it to the movie coz I’ve yet to see this piece of work that got some people choking on tears and others, well… we know what some here think. I don’t usually leave comments but I think Morelogicthanu is one bloody biadap and a shame to his/her family for behaving so poorly in public domain. A few *youknowwhoyouare* obviously haven’t taken the time to read past postings — no need to look so far back, just the one before, before picking on other people’s faith in God. Nobody has got the right to question other people’s faith but that’s just my two sen. Some people just feel they know better. One commentor said something about taking into account the time during which Ombak Rindu was written. Ten years ago was not 1954. High profile rape cases were already out in the news. No need to name the victims and culprits here and bring back painful memories to friends and/or family who could be reading. Women have no reason to take things lying down, no pun intended. Tapi ni sumer thoughts I jer… sama gak macam JJ yang entitled to hers. Bye uols!

 48. the blog review is narrow minded….please stop saying you are an open minded person as your writing is so bias based on ur personal opinion which does not represent the muslimin and muslimat at all… please do your homework more and keep yourself with different society if you wanna write about life….

 49. Hello! Cerita Omabak Rindu filem dengan novel berbeza okeyy! Baca novel dulu lah, baru terbuka sikit mata.

 50. aku setuju dengan post ni.maaf cakap, citer melayu selalu buat prempuan muslimah melayu sejati mesti lembek, redha, pasrah…hakikatnya ramai yg gagah, kuat semangat, brani n x serah pada takdir mcm izzah.
  citer yg aku pun pelik mcm mana leh jadi 10juta.
  gila!

 51. JJ cuba awk buat review filem adnan sempit 2 lak.. citer tu lagi la HAMPEH!!! memalukan kita orang melayu..
  tak sabar nak baca komen awk tentang citer tu coz saya suka gaya penulisan dan bunga bahasa yang awak gunakan….

  peminat awak..

 52. Im your new fan! I did cry too. And that sad and jiwang feelings overwhelmed the real misleading facts. I realized a little too late, but, after i tgk cerita Nora Elena. Same o same o.. Same hero, too. Perogol dan dirogol got married and lived happily ever after, with some bumps along the way… Adakah ini trend yang kita mahu serapkan dalam pembangunan sosial masyarakat kita? Kalo 1 movie tonjolkan motif begini, we can always say for the sake of entertainment dan iktibar harus diambil on good morals they tried to deliver.. 2? 3? Scary kan?
  Good review. Heart it.

 53. masing2 mempunyai PENDAPAT & PANDANGAN yang berbeza… dan pada saya semua pendapat adalah betul dari pandangan mata mereka. Kalau kita pernah dengar cerita seorang datuk, seorang cucu dan seekor kaldai kita akan nampak apa yang nak saya perkatakan disini. kalau yang tak pernah mendengarnya biarlah saya mencerikannya disini. ceritanya
  begini…

  seorang datuk, seorang cucu dan seekor kaldai berserta barang keperluan.. hendak pergi satu tempat yang agak jauh dan kena la lalu beberapa kampung so sebagai seorang datuk yang sayangkan cucunya dia suruhlah cucu dia naik atas kaldai sementara dia tarik kaldai tu. maka lalu lah mereka di satu kg (saya namakan kg ni kg. A). apabila lalu aje ada la orang kat kg “A” ni tegur. “ni apa punya cucu ni.. dia sedap2 duduk datuk dia yang dah tua pulak yang disuruhnya tarik kaldai. tersentuh dgn kata2 orang tu, turunlah sicucu dan menyuruhlah pulak datuknya pulak naik kaldai dan dia pulak tarik.

  Bila datuk dia naik kaldai dan cucu dia tarik lalulah pula mereka di Kg “B”. bila di kg “B” ada la pula mamat ni tegur. “ni apa punya datuk ni!! tak kesian ke kat cucu? dia sedap2 duduk cucu dia yang kecik pulak yang bersusah tarik kaldai.. herm!! tersentap datuk dia mendengar. apalagi disuruh cucunya naik kaldai bersama dia…

  maka apabila datuk dan cucu sedap2 naik kaldai lalulah mereka di Kg “C”. tak semena2 seorang mak cik kat kg tu pulak tegur… “ni apa punya orang ni !! tak kesian ke kat kaldai tu.. sampai dua2 orang naik kaldai dengan barang lagi.. hishh!! herm. betul juga kata datuknya.. meh la cu kita tarik kaldai ni kesian kat dia.

  so datuk dan cucu tu pun tariklah kaldai sambil bawa barang sorang sedikit.. tarik punya tarik sampailah mereka di kg “D”. orang kat kg “D” pun dgn nada angkuhnya pun tegurlah mereka. “ni apa punya bangang ni… dah ada kaldai tu naik jelah.. yg susah payah nak tarik kaldai tu apsal?? herm.. betul juga kata datuknya..

  Selepas tu datuknya pun memikirkanlah apa yang diperkatakan oleh orang dari kg. “A” hinggalah ke kg “D” dan sedarlah dia bahawa apa pun pandangan dan pendapat seseorang itu kita kenalah hormati. dan mereka sampai ketempat yang dituju dgn rasa gembira dgn mendengar teguran dari orang kg mengikut kesesuain keadaan. bila datuk penat cucu pulak naik. bila cucu penat cucu pulak naik. dah kaldai tu mereka punya sukatila dia nak buat apa.

  Hanya kita je tau apa yang kita nak! dan buatlah apa yg kita nak buat sebab orang tetap akan mengata!.. .. yang baik kita jadikan tauladan dan yang jahat kita jadikan sempadan. kita diberikan akal dan fikiran yg waras oleh ALLAH swt untuk BERFIKIR!!!!

  BUAT BAIK BERPADA2
  BUAT JAHAT JANGAN SEKALI
  DAH BUAT BAIK! JANGAN NAK MENGADA2…

  renung2kanlah….

 54. if let’s say one is 40years an islam,and on the 41st bday,he watch ombak rindu and suddenly tibe2 terpesong akidah,I’m sorry..he is just too weak.bkn slh ombak rindu.bukan.

 55. Not a fan of ombak rindu. But but, would you rather be kept in a “rumah pelacur” and have hundreds of different men working on you with the highest probability of getting STDs or…..Izzah’s action?? i know that this is NOT the message the movie is giving out, but maybe just MAYBE, izzah was thinking that way…?? Again, not a fan.

 56. inilah masalahnya..

  bila seorang perempuan meminta untuk diselamatkan dari tempat pelacuran, dikatanya tiada maruah sebab minta tolong pada si perogol (abes tu nak mintak tolong kat bapak ayam? ok.)

  bila diminta untuk dinikahi untuk mengelakkan zina, dikatanya perempuan bodoh sebab sanggup berkahwin dengan si perogol tadi

  bila menjadi isteri mithali yg bersabar dengan segala kerenah suami, dikatanya perempuan tiada maruah dan menjadi contoh isteri yg bodoh kerana taat pada suami serta bersabar dan kononnya cerita ini mempromosikan ketidakadilan terhadap kaum wanita (syurga seorang isteri terletak kat mana ek?)

  bila mesej utama cerita diketepikan (orang bercerita pasal cinta, ko cerita pasal rogol)

  bila hero adalah seorang lelaki yang dulunya berperangai bangsat namun sudah berubah kepada lebih baik , yang diungkit2 adalah perangai hero yg lampau (ni kisah seorang perogol ke? or kisah cinta sepasang suami isteri)

  bila banyak lagi aspek2 positif yg boleh diambil, tp diketepikan semuanya lalu dilihat dari aspek negatif semata2 (aik jeles ke dengki?)

  ermmm lantak ko lah. tapi still,

  INILAH MASALAHNYA.

 57. To Sheema,

  TQ. “ong bak lagi bagus”, “ong bak lagi best” …. sama aje la. 🙂

 58. BAGUS KERANA TERBIT KOMEN FAUZIAH.

  TAPI TAK RELEVAN SEBENARNYA PERBEZAAN BUKU DAN FILEM SEBAB PERSOALAN DI SINI HAKIKAT MELAYU PALING SUKA FILEM INI YANG BERUNSURKAN ROMANTIK ROGOL. MENGAKU SAJA LAH DAN TOKSAH NAK BERSELINDUNG BELAKANG IMAN LAH APA LAH.

 59. “Kepada mereka yang mengatakan watak Hariz akhirnya insaf atau mula beriman ekoran pergaulan dengan Izzah, dukacita saya beritahu di sini bahawa perkara tersebut sama sekali tidak berlaku. Hariz hanya jatuh cinta dengan mangsanya, itu saja.”

  Sy suka komen di atas…
  Sebab itu sy katakan…”rendah-rendahkan hati…ringan-ringankan mulut melantik penulis novel sebagai penulis skrip bersama atau penasihat skrip supaya filem lebih baik dan mantap.” Itu yg sy nyatakan dalam sidang media ketika bulan Nov yg lalu. Banyak sebab untuk sy berkata begitu. Ada la juga sebabnya sy berkata …”tak berapa puas hati.” tapi sayangnya ditulis hampir di mana-mana… “tak berpuas hati.”

  Jika sesuatu perkara dilihat dari satu sudut…selalunya hasil akan menjadi negatif. Jika dilihat dr pelbagai sudut, sy percaya ada positif dan ada negatif…maka sebagai manusia yg dikurniakan akal…berfikirlah sewajarnya sebab sy menulis dr pelbagai sudut.

  Dalam novel…Hariz tidak melanggan pelacur. Hariz tidak minum arak. Hariz bukan kaki perempuan.

  Dalam novel…Izzah bukan ustazah. Pak Taha sejahat2 manusia. Makcik Hajar juga begitu.

  Hariz jatuh cinta kerana Izzah cantik di matanya. Kelembutannya…kesabarannya…

  Hariz hanya mengaku rasa cinta apabila Izzah menariknya dari sudut agama. Izzah bentangkan sejadah bersama kain pelikat dan kupiah. Mahu menegur, takut lalu dia guna psikologi untuk menyedarkan Hariz. Keinsafan bermula dr situ. Bg sy…Izzah guna akal tp kalau ada yg mengatakan bukan kerana akal…terpulang anda mentafsirkannya.

  Untuk pengetahuan…kisah Izzah ini asasnya kisah benar. Seorang gadis yg diperangkap oleh bapa saudaranya hingga dia tak boleh lari dr genggaman seorang lelaki kaya berlainan bangsa yang sentiada ada konco2nya mengawasi setiap gerak geri si gadis. Mengetahui kisah gadis itu…sy tak suka. Tertanya2 di mana keluarganya, rakan2nya. Kenapa mereka menjadi gila tidak mahu menyelamat si gadis. Maka…apabila mula menulis kisah Izzah…sy bentangkan dr sudut agama dan kelembutan untuk menarik lelaki kasar spt Hariz. Bg sy ianya tak mustahil kerana ada ustazah yg mengandung anak luar nikah. (kini anak itu dijaga oleh kawan sy). Maka, pada fikiran sy logik watak utama bermula dgn sikap yg tak disenangi. Pentingnya logik untuk mengolah jalan cerita.

  Dalam filem…setiap perubahan…sy tak tau…kecuali…Izzah menjadi ustazah, bernikah di Thailand (diberitahu melalui telefon).

  Dalam filem….sy tak lihat bentuk skripnya bagaimana kerana mereka berasakan sy tak ada hak langsung. Perjanjian adalah antara penerbit buku dan filem. Sy tak tau apa2. Perjanjian thn 2009 pun sy br tau ketika sidang media oleh pihak penerbit buku bulan 12 yg lalu. Mengetahui akan difilemkan pun melalui internet dan akhbar. Mengetahui setelah perjanjian dilaksana.

  Maka…jika mahu ‘bercerita’ tentang filem…ceritalah tp adalah tidak adil mengaitkan dgn novel. Kalau mahu ulas tentang novel…ia boleh saja tanpa mengaitkan filem. Boleh saje ulas apa2 yg anda suka, positif…negatif…dan hanya tentang novel di facebook sy.

  Setiap pendapat…adalah pendapat. Kalau sesiapa jua rasa pendapat masing-masing benar…maka benarlah di hati anda. Tetapi, sy harap kita boleh melihat sama ada adil atau tidak novel dan filem dikaitkan terlalu ‘dekat’ kalau perbezaan itu ketara?

  Bukankah…apabila filem berjaya…pengarah…penerbit…para pelakon dipuji…maka….jika filem itu ada kekurangan…wajarkah novel dikaitkan…

  Dan….arrrrrrr!!!!!kalau Fauziah Ashari gila….bersetuju dgn kenyataan itu. Tolonglah…jgn beli novel2 Fauziah Ashari. Tidak apa2 bg sy…itu sekadar pendapat…dah lali dah dgn pelbagai kritikan sama ada yang beradab atau tidak…hehe…pendirian sy masih teguh untuk terus menulis…

  Walau bagaimanapun terima kasih atas segala ulasan yg berkaitan dgn novel saya.

  FA

 60. masing2 punya pandangan dan perspektif… ia berlaku dan tetap berlaku… sejauh mana kita mengambil iktibar… dan hikmah dari apa yg berlaku. alangkah indah semua melaksanakan tanggungjawab mereka sendiri.

 61. i tootally agree with si lagi comel (eh kenapa nama dekat2 ni?)..To morelogic, meh sini morecuteness nak bagitau, please read Tariq Kamal’s comment and link abt Moff’s Law. And stop bashing on people’s personal matters to prove your point..so childish ok..and read JJ’s previous posts..buat malu ja hang ni morelogicwhatsoever…

  p/s: To Octavia, I love you long time!!! XD

 62. JJ: Thank you so much for writing this.

  Chill?! Seriously. How can a plot like this be treated as a romantic film? Anyone who views this film and takes it as “hiburan minda” ought to get their minda(s) checked.

  You men out there : Do you really want your daughters, sisters or mothers to be treated like Izzah? Would you agree marrying her off to a man who has raped her? For those who think that the role of a wife should “ideally” be like that, I wish you well on your marriage.

  Potential authors: It is NOT OK to allow the perpetrators get away with rape. Not OK to let young girls think that they can get emotionally and physically hurt. NOT responsible at all.

  It is sick plots like these we have the censorship board in place. Instead, woohoo! They made money from this and many more craziness is to be shown on your screens because making films with perverse morals is financially sound.

 63. It’s really sad when we use “it’s God’s will” as an excuse for our lack of effort.
  A well written piece, JJ. Even my Nenek Salwa loves it.

 64. Silap – nama pengkomen ialah ‘ong bak lagi bagus’. Lagi satu komen yang aku suka daripada ‘Tariq Kamal’. Good point about the Malay Muslim male demographic; they always seem to selectively choose interpretations of ‘Islamic teachings’ which only benefit them in some way. And ignore the rest.

 65. aaron aziz hensem sgt kot tu yng maya karin eh silap.. hariz tu hensem sgt kot tu yng izzah tu cayaq trus lepas kena rogol ngn dye. alang-alang seluk perkasam biar sampai jadi pekasam. -_- mungkin penulis tu yng imaginasi terlalu ke luar kotak kehidupan yng waras. selalunya penulis novel ni kureng wares skit.. 🙂 ap2 cerita ni hampeh bagi ak sbb sgt2 mnampak kn wanita tu cuba brtahan biarkn nyawa dye tu sikit punye nak tercabut, mentang2 la dunia muvee je,, i mean, mende ni tk trjadi dalam reality, if jadi, wanita tu dah arwah sbb bunuh diri. mesej filem ni sbnarnya nak ckp, kekuatan seseorang wanita itu sekiranya berpegang pada ‘tiang’ yang benar. tpi actualy wat really happened here is, bnyk menunjukkn kelemahan seseorang wanita itu, lelaki. -_- lelaki yng sepatutnya mnjadi tmpt mngadu, tp lelaki tu buat pmpn tu mcm punch bag. dah rogol, minta kena kawen, kalau betul la hariz tu dah ikhlas kawen, tdak la sampai dah kawin pun main tibai sambal belacan je si izzah tu, cerita ni sgt2 mrendahkan taraf wanita tu, n bagi ak sesape yang nangis tgok cerita ni, sgt2 la mn iyakan kelemahan golongan wanita. -_- wanita tk selemah ni…… kalaiula si izzah tu p report polis awal2, dah menang dah kes, hariz, pk cik dye lokap mari.. tpi nak baut cena, tk jadi cerita la gamaknye kalau gitu iye.. ape2 pun ak tgok cerita ni dgn perasaan mluaat sesangat. sbb tk sgka, penulis yng perempuan snggup mnceritakan keadaan wanita tu seteruk ini. walaupun dye kuat pegangan, tpi dye tu pmpn, dah la 15 menet je c izzah tu bahagia, yng len sume scene sepak bola tranjang. wadepakk.. bnyk lgy nk ckp ni, tpi tulis pn bukan org baca, ak just mnyampai biji2 pemikiran aku je. 😀

  sorry for the bad language, xD

 66. Sangat-sangat setuju dengan review hang. Tak tengok pun cerita dia sebab dengar sinopsis aje dah rasa nak muntah. Bila baca komen-komen orang yang marah dan kutuk review ni, atau cakap ‘alaa cerita tipu je, hiburan je, bla bla bla’, memang rasa gerun sebab dah sah sebahagian besar masyarakat Melayu memang mempunyai pemikiran songsang sampai boleh rasa macam cerita pasal perogol ni takde mesej yang salah dan merbahaya. Maknanya otak diorang tu sendiri dah diletak pada ‘setting’ yang percaya bahawa isu rogol ni bukan satu isu yang serius. Walaupun perogol tu dah lakukan dosa yang besar mengikut Islam, pada fikiran diorang perogol tu tak payah dihukum pun, takpe. Bila cerita yang macam ni tak ikut ajaran Islam, tak reti nak marah pulak. Yang diorang sibuk, nak kutuk perwatakan perempuan yang dikatakan “freehair” la bla bla bla. Agaknya isu yang mana lagi penting?? Itulah namanya hipokrit. Maknanya memang tepat la apa yang review ni cakap, kan? Banyak pulak orang terasa dan tak puas hati kena kritik. Nasib baik ada jugak pengkomen lelaki yang waras dan bijak macam ‘ong bak lagi best’ dan ‘Samad’.

 67. Kalau baca novel mesti you tahu Kenapa si perogol tu disukai akhirnya…. Klu tgk movie sahaja sesiapa pun tak suka si perogol tetiba pula si Izah tu suka kt dia…

 68. Chill yo.. this is only a movie.. or might really happened in real life.. anything can happen.. Nasib orang x sama.. Kalau sama, maknanya tuhan kita cipta robot, bukannya manusia..

  Kalau itu yang tersurat oleh Izzah in order dia menemui kebahagiaan dia, apa kita boleh cakap? Kalau ikut logik akal korang manusia of course mcm2 korang leh point out “eleh apa ke bodohnya mintak perogol kahwin kau” “eleh, ada ke perogol nak kahwin ngan pompuan yg dia rogol”,

  camni je lah hamba Allah sekalian, kadang2 kita rasa kita ada kuasa penuh ke atas apa yg terjadi, kita ingat kita boleh control apa yg kita nak sedangkan dlm masa yg sama kita lupa siapa yg pegang hati kita, kita lupa kuasa yg lebih besar yg boleh aturkan gerak hati kita..

  So.. ini adalah salah satu situasi yg mungkin terjadi, and of course maybe tak jadi pda semua orang.. tapi ini ialah hanya salah satu situasi.. So.. Please people, jangan nak tutup sangat minda korang. 🙂

  Believe in God, and remember ini hanya salah satu situasi yg difilemkan yang mungkin boleh jadi kat dalam dunia ni atau tak.. wallahualam. 🙂 so.. banyak medium yg Allah dah cipta dengan sempurna untuk kita belajar, memahami kehidupan dan sebagainya.

  cuma kadang2 kita terlampau buta untuk melihat.. Peace..

 69. I’m your new fan Juana…keep it up…your page got the attention of some famous ppl in Malaysia, which is why I’m here

 70. What i was trying to say earlier was that unfortunately these things do happen in real life too due to many factors including lack of education. Even in such circumstances we shouldnt judge or ridicule. But in this case its just a movie. The writer of the book and the film was just being creative in their own right to show us what life could be like when we least expect it. So just chill…. Its just a movie.

 71. hawa 3:36 is blaming modernisation for the right thinking mind of the blog-writer, as opposed to Izzah’s pathetic lack of better judgment and reasoning??!

 72. Anon 1:54 “Mungkin anda rasa celik akal tapi sayangnya anda buta hati…”

  LOL. So that makes penyokong tegar ombak rindu apa? Buta akal celik hati? Kalau buta akal … sah2 komen apa pun memang tak ada nilai langsung…. main ikut hati aje tapi akal tak ada atau tak pakai.

 73. Sorry, but i think ur review is not very wise. The world is made of many characters. But the way you write your review is as if a womans reaction isonly right if its the way u see it in your own head. The reaction of maya karins character is not the norm, only because such women are a rarety, due to so called modernisation. Your review in my opinion speaks more of the type of woman u are and i pray you do not speak for the masses. Butthen again, this is just my opinion. All the best!

 74. “Kalau tak suka tak perlu tonton.”

  Sangat betul. Saya setuju dengan Natsi 2:54pm. Sama juga konsep dengan membaca blog ni. “Kalau tak suka tak perlu baca atau komen.” ….. tapi…….

 75. uhhh. how abt this tv series nora elena (aaron aziz was in this too)? I’ve never watched it, but it was adapted from the novel Kasih Yang Suci, it essentially revolved around the same theme, rape. the novel pissed me off so much, i’ll give you one example why.
  The male character, when accused of raping the female character ten years back, defended himself by saying, ‘I did not rape you, I simply made love to you.’ *bang head on the table* and he was supposed to be the good guy who girls would fall head over heels over.
  There are a lot more weird stuff like this going on in that novel, and it makes me wonder, why do Malay stories have to have parts where the girls would get raped or sexually coerced but in the end everything is just peachy, let’s forgive and forget everybody makes mistakes blablabla.

  oh. and dont you just hate it when they use religion to justify what otherwise would have been morally-wrong things to do, then you’d feel this need to explain to your non-Muslim friends that that’s not your religion at all.

  oh btw, ini hiburan semata2, jgn ambil serious sangat – that is true. but people dont you think what she wrote here is also a form of entertainment as well? why are you taking this one seriously then?

 76. Ini hanya sebuah filem. Karya orang2 seni. Jalan cerita harus menarik, unik dan mengusik minda dan jiwa utk mereka yang berkarya dan sebagai hiburan. Juga boleh diambil iktibar dari filem seperti ini. Malahan perkara seperti ini di mana orang2 yang susah di himpit masalah kewangan terjebak di dalam keadaan seperti ini dan melalui gejala ini dalam kehidupan mereka. Tahap ilmu yang rendah mungkin sebabkan mereka terpaksa melalui keadaan seperti ini. Kita tidak patut menilai mereka apa lagi menghukum mereka. Apa tah lagi ini hanya sebuah filem. Banyak lagi filem lain (tanahair/barat) yang tidak logik tapi tak perlu kita panggil mereka semua bodoh. Kalau tak suka tak perlu tonton.

 77. Wah, congratulations! I agree with this too~entah kenapalah movie ni hebat sangat? hebat ke? I watched it too but I laughed most of the time. Somehow I found most scenes were more ridicolous than sad.

 78. Harap penulis blog aka JJ bersabar dgn kritikan bersifat lemah IQ dan EQ sesetengah commenters.

  Antaranya:
  1. Membandingkan antara filem yg berlainan genre: drama romantik/komedi/sampah dgn kartun, sci-fi, komedi klasik. Macam bandingkan ikan sepat dgn beruang kutub aje.
  2.Mengutuk hal peribadi jauh menyimpang dari topik sebenar iaitu mesej filem ombak rindu. Ni geng takde tamadun & tak reti berdialog/berhujah secara matang & rasional.

  They are not at your level at all.
  🙂

 79. Hate this movie.. even sebelum watching it.. bila tau story psal perempuan takde akal sihat.. hate it even more after watching half of it.. so,I totally quit watching b4 it even end.. thought I’m the only 1 that hate it..:) gd thing..only watch on u tube.. coz ada “feeling” yg mengatakan I’ll regret wasting my $ on this film..:)

 80. nak ckp pasal iluminatic…cerita org putih lgi bnyk..tpi kita tonton jgk…bnyk dh org kita terpengaruh dgn iluminatic..tak boleh nak lari…tgk tv pun ada iluminatic…on9 pun ada iluminatic…ni smua angkara freemason…diorg dh kuasai pemikiran kita…iluminatic ka tak iluminatic ka asl kan jgn iman kita goyang sudah la…saya rsa ombak rindu ni takda masalah la….duk buat teruk plak…drpd buat anggapan sendiri lebih baik pi tanya ustaz atau org yg pandai dlm bab agama…klu slh kan dh dikira fitnah…fitnah tu dtg dri dujjal…

 81. Me, ketawa terbahak2 time part isteri supir/ ibu Harris, sbb pada mase yg same teringat iklan utk muvi songlap, adegan “nk tgk saje pon bole”

 82. i hate this movie upon watching few moths ago because it showed clearly how a male chauvinist treated their women and still, diangkat as a hero.

 83. Releklah.. Just take it as an entertainment. Hiburan jer. Namun i agree, muslima sejati akn pertahankan maruah dirinya dgn apa jua cara even if she has to die for it, bukan minta dinikahi pula.. Whatever it is, itu cuma filem. Tak perlulah series sngt.. Rezki masing2..

 84. To the commenters who insist that “Ombak Rindu” is only “hiburan kosong” and that the OP is “wasting her time” in commenting on the messed-up values it brings out: please read this, and reflect on how stupid it is that you took the time to write a comment telling people to stop wasting time making comments about something when you could have just shut up and moved on: http://www.racialicious.com/2009/12/21/and-we-shall-call-this-moffs-law/

  To the commenters who are “defending” Aaron Aziz and the people who made the horrible travesty that is Ombak Rindu: you are doing so much more in blackening Aaron’s name and making fans of the Malaysian film industry look like misogynistic idiots who swallow whatever crap the industry vomits out than twenty Ombak Rindus and fifteen Cinta Fotokopis. Combined. Squared. And times ten.

  To Juana: You know what? I generally agree with your points, but I kind of wished you hadn’t spent your time in the post slagging off the female characters by calling them “idiots”. Yes, the story itself and the participation of the female roles are all patriarchal bargains that hurt women while advancing their careers and power in Malaysian society, but these bargains benefit and privilege one particular demographic — mine, the Melayu Muslim man.

  While I get your frustration over Maya Karin and Lisa Surihani, I figure hating on them is kind of like victim-blaming, when we really should be taking a good hard look at what is it that is so messed up with our current culture, and how we approach romance, sex and love.

  Oh, and maybe (shameless plug) make image macros of Aaron Aziz while we’re at it. Who says one cannot have fun? http://www.quickmeme.com/douchebag-aaron-aziz/newest/?upcoming

 85. “Perogol” dengan “Penzina” pun tak tau nak bezakan, memang otak SIS (Sisters in Shaitaan) betul. Not to worry, bantahan akan dikemukakan dalam masa terdekat, insya Allah.

 86. briony, stop reading and start your own movie review blog..hehe.. JJ, well done for the brilliant & eye-opening review.

 87. cerita di novel dengan filem tu tdk sm 100%. di novel ombak rindu, kita boleh baca n nilai mesej tersirat. tdk ada kisah izzah telah dirogol kemudian baru dinikah. filem tu dah ubah byk jln cerita dlm novel. sy tdk suka tonton filem tu….mengaibkan betulllll. walaupun lakonan pelakon2 ok tapi sy setuju dgn kata-kata penulis ini—> filem tu myampaikn mesej yg merbahaya.

 88. Post
  Author

  Morelogicthanu: Eh, Biadap. Saya menulis pendapat mengguna nama saya sendiri dan saya approve semua komen termasuk komen kritikan di sini. Kamu dahlah guna pseudonym, tambah lagi meletak komen sial mengaitkan nama arwah bapak saya. Kurang ajar!

 89. saya no komen pasal review ni,anyway mmg semua ada hak tulis review,i can say that cerita “Ombak Rindu” ni is for ” Mature Audience” sahaja,bukan untuk golongan2 remaja atau budak2,but if golongan2 itu dah ” Mature” apa salahnyer.Even kalau golongan tua pun kalau tak mature tak guna jugak tengok.Apa yg saya maksudkan ini adalah,ini sekadar cerita,fiksyen,even saya rasa ada statement “tiada kena,mengena dgn hidup atau pun mati”.Again,ini sekadar cerita,jadi kita kenalah tengok dgn hati yg terbuka,anyway kita pun nak tgk wayang/cerita untuk berhibur,kalau nak tgk program edication,sila lah tengok TV Pendidikan,ha.. kalau TV Pendidikan kasik info yg tak betul,baru la kita boleh hentam.Tetapi agak bagus kalau satu satu movie itu ada nilai2 education,tapi like i said earlier,this is just for our entertaiment.Again,saya bukan nak hentam this Blogger,dia ada hak as a reviewer,dan ini adalah sekadar pendapat saya sahaja,kepada tuan Blogger,no hard feeling ya 🙂 .

  P/S : kalau nak ikutkan cerita UPIN IPIN tu pun tak betul jugak,2 orf budak dijaga oleh neneknya di kampung,mana ibu bapanya? 🙂 peace no war..

 90. Seperti mana hak penulis utk komen.. Seperti itu lah juga hak penulis novel nak buat cerita. Dan hak izzah nak kawin dgn perogol dia. Suka hati dia lah kan… Kalau dia nak kawin dgn en jaafar bapa kepada empunya blog pun tak salah.. Hak dia..

  Anyway, aku benci cerita bodoh ombak rindu ni… Pada masa yg sama aku juga menyampah tgk komen penulis blog ni yg cara penulisannya penuh gedik, poyo dan takabur. Tapi itu hak dia dan aku ada hak membenci dan mengutuk nya. Hak aku juga utk kutuk bapak dia yg tak reti ajar anak. Dan hak bapa dia juga utk biar anak dia menjadi manusia perasan bagus.

  Aku gerenti bahawa penulis blog ini kembang kempis hidung nya menahan kebanggaan kerana bertalu2 pujian “best review so far” dari commenter2. Tanpa menyedari review ni sama bodoh dgn review yang memuji ombak rindu. Disebabkan ramai yg meluat tgk filem bodoh tu, maka ramai lah yg memuji review yg mengutuk filem bodoh tu walaupun kebodohan review tu sama najis dgn filemnya. Haha

  Persoalan terakhir, adakah empunya blog ini berani untuk publish comment aku yg ikhlas ini dan memahami hak aku utk mengutuk diri nya.

  P/s: biler nak review cerita transformers? apa kah pandangan anda mengenai serangan robot yg menakut-nakutkan penduduk bumi? Dimanakah logik nya cerita tersebut? Mesej yg sangat berbahaya menyongsangkan minda kanak2 mengenai kewujudan robot pemusnah. Bahaya bahaya….

  Akhir sekali saya ingin memberikan kata2 pesanan kpd penulis blog “Dah nama pun cerita….. “

 91. Sometimes its good when we look from another angle, but then tak semua angle yg kita tgk tuhh betul. Indeed, it sounds stupid sbb bila kene rogol, dia mintak untuk jadi isteri but cuba fikir betul2, if hariz didn’t bought her, bukan ke dia akan kene lebih teruk lg diAYAM kn di kelab ituu? and yet dia tidak ade siapa2 di dalam kota itu. same jugak kalau macam kita, pegi overseas, dan tak kenal sapa2. Kadang-kadang kita kene bayangkan kita disituasi itu dan apa yang akan berlaku pada zaman itu. Bila difikirkan balik, Izzah sbnrnyer mmg seorg yg bijak, i mean its true, mana yang kau nak, kene rogol oleh seorang lelaki setiap malam atau kene rogol ngan ramai lelaki lain-lain malam. mana yang lebih teruk? Sebab itu dia mintak dikahwini tanpa apa2 hak, sebab dia tahu hariz berkemampuan, daripada dia hidup sbgai pelacur. Kelakarnya pemikiran orang sekarang sebab masih tak sedar bahawa perkara mcam nihh mmg berlaku dalam masyarakat. Lepas tuhh, bila ada filem yang mengetengahkan imej masyarakat melayu yg sbnr, mula lah keluar review movie nihh tak elok lahh, tak setanding filem lain. haihh. kalau bukan orang melayu yang buat, sape lagi nak buat? tak mustahil kisah jual menjual nihh berlaku di msia, betul tak. Yang paling penting, kalau bukan orang melayu yang nak sokong orang melayu, sapa lagi nak sokong? Harapkan bangsa lain untuk tgk movie local? baik diaorang tgk cerita lain lepas dgr review kat atas nihh. Seni tue kan untuk semua, penulis mesti belum baca buku novelnya dahulu, sebab enviromentnya berbeza dengan movie yang telah ditulis dengan skrip. =D

 92. Kalau aku jadi Izzah pun, aku takkan merayu hariz sampai macam tu utk kawin dgn aku. I’d kick his balls and make a run for it. Biarlah kena witch hunt dgn bapak ayam gengster tu pun, aku tak sanggup merayu pada Hariz utk ‘beli’ aku.

 93. it seems like weak minds are easily fooled. Tis why i havent bothered to watch this so called epic love story. Sounds like an epic rape story now.

 94. ko cakap haris tu rogol izzah.
  neh ko dah rogol aku dengan pemahaman ko
  macam mana pulak?

 95. ape la nak di kecoh2 kan sgt.. cerita movie khayalan ni biasa la ikut imaginasi orang nak wat filem camne.. take it as hiburan je dah la.. yg sampai dah nampak macam kena rasuk nak kondem pasal cite ni rosakkan orang melayu watpe? aku rase, orang2 melayu pun xde nye percaya sgt or termimpi2 sgt sampai effect hidup diorg.. dah tgk cite tu, hu ha hu ha, lebih sebulan abis ar.. cite lain pulak.. yg JJ ni duk cucuk2 org melayu songsang la ape la ni ape kejadahnye??

  kalau nak kondem sgt, cite p ramlee tu lg banyak ko leh kondem.. apsal x nak?? contohnye, cite madu tiga..
  1st wife dah tau laki kawin lain, tp apesal dia still nak simpan laki dia tu? in reality, dia akan mintak cerai n berambus lah laki tu dgn bini baru dia kan? kan? tp tak, dia still nak amik hati laki dia, cuma gaduh dgn madu dia je..
  pastu last skali, boleh pulak tiga2 madu tu kejar laki diorg..
  yg paling best, bapak mentua laki tu a.k.a BAPAK KANDUNG 1st wife tu yg jadi tukang penasihat.. ade ke bapak yg suka tgk anak perempuan dia sendiri bermadu sbb menantu kawin senyap2??

  apsal xde org kondem cite tu? in fact, cite tu semua org layan, laki pompuan, tua muda, miskin kaya.. semua gelak sama2.. kenapa?? sbb diorg take it as hiburan semata2.. xde pun nak ckp cite tu boleh tambah risiko poligami ke, ape ke.. dan itulah imaginasi arwah p ramlee buat filem dia sendiri..

  ape la JJ, ko ni fanatik sgt kot kat movie yg mcm xlogik ni.. (dah nama cerita rekaan).. aaron aziz dah hensem, nak wat camne?? yg ko sibuk sgt perogol x semua hensem ni ape kes?? biasa la nak wat filem, cari yg cantik n hensem la.. cuba kalau watak izzah hodoh, hariz pun sekeping.. ade ke org nak tgk? ko sendiri pun xtulis kot pasal cite ni.. haihhhhh..

  p/s: drp ko duk komen2 pasal filem rekaan yg xde ke mane nih, baik la ko kaji n tulis pasal hadis2 nabi yg sahih n palsu ke.. ataupun yg berilmiah sket.. jgn malukan nama ko n keluarga ko..

 96. i did not watch the movie. but i once read the novel. dont take any fiction seriously. dats y it is called ‘entertainment’. i read.n watch but i hv ‘filter’ in my brain to segregate what stupid n what is not.

  y making fuss about movie so much? it is only fiction. ppl also not so stupid wants to be raped and raping ppl irresponsibly them marry them. movies are fiction. truth os stranger than fiction.

  truth is that children got raped and burnt. truth is women got raped n murdered. which one would u choose if u hv a choice???

  better be married than dead.

  my two cents.

 97. Nicely written Juana….though I have NOT watched this movie yet, after reading your review, I definitely will not torture myself ‘in support of the local movie industry’, to put myself through it. It’s no wonder why our people think the way they do….with no help from our media.

  Thanks Juana…for being bold and telling it as it is. Time for our women to wake up and call a spade a spade!!!

 98. Fantastic review! Love your writing, keep it up! Do a review of 7 Petala Cinta next! The trailer looks equally silly.

 99. well maybe she got stockholm sysdrome? ahahaha… i must be so free to bother about this… anyway it was an entertaining movie… it doesn’t need to make sense since most Hollywood movie don’t make sense either…

 100. Exactly my point! Excellent straight to the chest! Sila guna kapak dan chainsaw to rub it in!
  I don’t write to blog but I give yours as an exception. Best review and representation of the movie especially the quoted part

  Oh, kau rogol aku. Disebabkan kau lelaki pertama aku dan kerana aku tak sanggup dirogol di luar nikah, jadi aku mintak tolong kau kawin dengan aku. Lepas tu kau rogol la macam mana pun, aku okay je. Aku cuma nak hubungan kita sah supaya aku boleh free-hair dan berkemban depan kau tanpa rasa bersalah. Malah, bila kau datang kat rumah ni untuk nak rogol aku, aku buatkan hidangan air dulu dan bukakkan stokin kau, siap dengan urut-urut sekali. Aku duduk kat lantai dan baring atas dada kau sebab aku Muslimah yang baik. Dan bila kau panik ingatkan aku hamil, lalu kau datang buru dan campak aku sampai terkena mangkok tandas, aku sekadar nangis je. Aku lari pun sampai batu besar kat luar tu, tak jauh. Ya, demi kebahagiaan hidup kau, kita sembunyikan saja pernikahan kita daripada diketahui sesiapa. Sebab aku isteri mithali.

  Memang terbaik and going to share this with my fellow Malaysian. Tried to watch it too, draggy and boring end up sleeping. Anyway keep it up girl!

 101. Salam,

  Thanks so much for a very well written review. I tried watching ombak rindu when my sister bought it on Astro First but i lost interest in 10 minutes. But my sister gave me a run through of what the story was and i remember thinking “eh, macam tak masuk akal..” but i didnt want to mention it since she like most women was too much into it. So yes thank you for not simply falling into Aaron Aziz’s web of charm and being able to really look at the story objectively and also to highlight the skewed sense of morality intrinsic in malay media. Tapi i wonder if the movie really does follow the book directly or not. Slightly hoping to find that the author of Ombak Rindu tak gila sangat.. cuma cashing in 🙂

 102. When people call movies and novel Escapist Literature, I could agree. But there’s a difference between having fun in fiction or something that insults people’s intelligence. Ombak Rindu is the later

  Also the idea of coming back to a rapist and ask him for marriage sounds like some sick Mind Break porn.

 103. Pada saya, cerita dlm buku lagi nampak bagus daripada movie. Dalam buku, takde menceritakan Izzah seorang cikgu mengaji. Dia kerja kilang. Dorg ubah segalanya. Makcik dia pon jahat sepatutnya tetiba dlm movie, makcik dia sayang dia tp sbb husband dia jahat, makcik dia akur je. I think I would love the book rather than this movie.

 104. Hi, first time commenting, itu pun without viewing the movie. The other day, in Cameron Highland, nothing much to to, switch on TV, watch a malay drama on TV3, a story of the snatch thief, which the act itself, snatching and causing hurt to victim is considered ‘biasa’ and not even a criminal act. The mom of the snatch thief knows about her son’s criminal act and only thing she said, ‘nak, tak baik buat begitu’, that is all, even my children asked me, eh, ok ke for the Melayu to become snatch thief?

  I switched off the TV.

 105. and the only thg u need to have is handsome and kaya so that u can rape anyone n tht girl will definitely marry you to save her dignity…cuba kalau perogol mat bangla yang hodoh nak ke?

 106. Some of the 10million contributors membanjiri blog JJ mcm tsunami.. Movie ni mmg i klasifikasikan sebagai 18BG… 18 tahun ke atas yg bangang… Obedient apa kejadahnye kalau dah laki rogol kau… baik ko buat movie pasal a strong woman yg kick the guy’s ass n put nicely the stiletto heel inside his butt to show that woman can also rogol them real hard though, aku tak rasa .. sudah2 la buat movie bangang mcm ni dear all directors in Malaysia… pls show some respect to the women, ok betol2 stress.. sgt2 rasa nk hidop zaman PRAmlee… =((

 107. Filem2 Malaysia terlalu menekankan adegan ranjang seperti rogol dan seks bebas.

  Kenapa kita tak boleh buat filem2 macam Ayat2 Cinta (indonesian movie)? Filem tu pun based on a novel tapi tak adalah menekankan hal2 seks.

  The best novel to film adaptation IMO is still Ranjau Sepanjang Jalan … lakonan Sarimah, directed by Jamil Sulong … based on novel by Shahnon Ahmad … itu baru ada kelasss …

 108. dear juana, great review! I applaud u for having the balls n conscience to put out this writeup, knowing there’s a lot of opposers. keep it up…

 109. suka atau tidak.. itu lah realiti.. tak semestinya apa yg kita tak suka tu, org lain akan fikir yg sama… kalau semua org sama bijak sama penilaian.. aman lah dunia…

 110. Jangan gaduh-gaduh. Penulis berbicara dari sudut pandangnya sendiri mengenai cerita dalam filem. Karektor itu baginya adalah menampakkan sesuatu yang kurang dan negatif kepada penonton dan jurusnya kepada masyarakat Melayu terus. Sama saja seperti Adnan Sempit (meminati dunia susah – rempit dan bohsia), KL Gengster (dunia ganas dan tak masuk akal), Kala Malam Bulan Mengambang (kepercayaan tahyul gila gaban)… Ada banyak lagi filem di sini yang tak memberikan impak positif kepada masyarakat kita. Contohnya seperti filem Syukur 21 (positifnya Islam menerima dan memaafkan orang), Songlap (adik-beradik kena selalu bersama, apa? Perempuan yang memisahkan mereka?) dan beberapa lagi.

  Itu adalah sudut pandang beliau. Setelah baca, boleh kongsikan pendapat. Jangan marah-marah. Aku pun tak suka filem ini. Setengah jam pertama nak buat aku muntah dan nak keluar wayang. Sumpah! Hah, ini komen dari sudut amarah. Biar beretika dalam berikan komen.

  Terima kasih… Dan maaf.

 111. All I can say luckily I didn’t watch this movie. Another thing I can say is that many local movies makes Malay look like idiots.

 112. Ini ke ombak rindu yang korang banggakan sangat tu? Rapist yang disanjung? Bunohan yang fiksyen ko kutuk sebab ada unsur tahyul dan tak memperketengahkan isu agama. Ombak rindu yang terang2 mempergunakan islam (ustazah/isteri solehah walaupon dirogol?) ko kata ok.

 113. ni gara gara x puas hati AA jd Bintang Popular kot…x pasal2 ombak rindu yang kena tempias….

 114. You wrote it well, sister. I like your perspective and different view on this film.

  Bukanlah nak menidakkan hasil kerja tempatan. Tapi karya yang menjurus kepada khayalan dan bukan realiti ni sebenarnya membuka ruang agar kaum sendiri untuk terus dibuai angan-angan. Mengajar lebih ramai wanita untuk terus diam dan menurut. As though, being loud dan punya pandangan sendiri terhadap sesuatu didefinasikan sebagai tidak wajar dan kurang ajar.

  Afterall, people often reject and deny the reality and narrate their life as their imagination. Well, the fairy tale doesn’t work really well sometimes.Wallahualam.

 115. i guess the controversy and the drama that the writer have done have made this movie famous. its not about the meaning or the message in the movie. just see it as an entertaining drama. like many other box office movies, titanic, the notebook etc..

 116. Sepatutnya wanita Melayu abad ke 21 ni lebih bersemangat dan berfikiran matang. Malangnya, arus ke arah penerapan nilai-nilai Islam sejak se dekad lebih ini menimbulkan lebih banyak wanita yang berfikiran yang sebaliknya. Lihatlah OWC yang menjadi bahan ketawa serata dunia tidak lama dulu. Stand up for your rights! Your life is in your hands. Jangan kata ‘ini sudah takdir’ tanpa memeriksa diri sendiri terlebih dahulu. Belajar apa dia hak hak wanita di sisi Islam dan undang-undang negara. Stop using ‘isteri mesti taat kepada suami’ as if that is the end all and be all. Di dalam Quran dan Sunnah juga tertera tanggungjawab suami dan suami tidak boleh menghukum atau mendera isteri baik dari segi fizikal atau mental sesuka hati. Filem ini memang tidak mungkin melemahkan iman sesiapa tetapi ia boleh memberikan harapan palsu kepada wanita Melayu muda dari segi romantic expectations. Girls, if your boyfriend or husband abuses you, rapes you or beats you, you owe it to yourself to take your wellbeing and safety into your own hands. Get help. Allah swt helps those who help themselves.

 117. What to do, Malaysian taste of film is moar tu, rogol, orang kaya, tan sri, dato’, project juta juta, etc. Sebab tu shutter island dapat rating rendah kat Malaysia, it’s not that i didn’t support Malaysian film industries, tapi plot cerita semua nak sama je. Sorry to say but it’s fact, we Malaysian should make moar epic film.

 118. Setakat ni tak ada pulak peminat ombak rindu yg jawab “ya” kepada soalan2 saya (2:56am). Aneh. Padahal tu la salah satu mesej atau persoalan pokok yg filem ni dah ketengahkan.

  Komen Samad (5:14) pula menarik, antaranya saya setuju mungkin ada penonton yg boleh “connect” dgn izzah dlm kehidupan mereka.

  Jadi saya nak buat kesimpulan mudah:
  1. Izzah the naïve deserves Hariz the criminal
  2. Fans of ombak rindu deserve whatever men that they get and can probably take/accept some form of abuse from their men
  3. But they can’t take/accept if others suggest that they have “minda songsang” !

  :p

 119. Bravo! Just the way I would have written it. I thought I was delusional thinking that the movie sucks big time. I’ve friends who watched the movie twice in the cinema. I watched out of curiousity. First few minutes into the movie I felt like calling Astro and asking for me RM15 back (Astro First). But since I’ve paid, might as well just watch the entire show. I was amazed at the stupidity. Apa dah jadi ni? Melayu2 kita are so sucked into that movie. So many cried watching it. Which part? Sigh. Give me the money, I can come up with better movie storyline, script, etc overnight.

 120. To me it’s about understanding your rights which I thing Muslim women (not all) are unaware of. TQVM for yr comment

 121. anda adalah seorang yg hanya berfikir dalam kotak…cuba keluar dari kotak tu sikit….Izah is not stupid as you think she is….tolong baca novel tu …yes the movie did not do much justice….tapi start fikirkan Izah seorang budak kampung grabbing opportunity dpt pegi universiti dan kerja bagus and get her husband to terkejar2kan dia pulak after that…

 122. It’s your right to write this review. It’s my right to agree with you. It’s the others’ right to disagree with you. It’s our right to pray them not to get raped and fall in a masochistic, patriarchal relationship. amin.

  but, it is certainly without balls to condemn and remain anonymous.

 123. watak mila pula… dah bukan jodoh dia.. tapi cuba melawan arus… kerana kesombongan kepentingan kedudukan dan ego duniawi semata.. dia fikir apa saja yg dia nak dia akan dpt sbb dia sentiasa berusaha utk apa saja yg dia mahu.. kerana dia memang sempurna.. segala galany ada.. oleh kerana dia kaya dan tak pernah gagal.. mungkin segalanya dia fikir akan dia miliki!
  memang dia cinta haris.. cinta sejati.. tapi cinta yg lahir dari nafsu..haris pun syg dia kerana nafsu! tapi xcinta okey..
  klau dia terus bersama haris.. kemungkinan kedua2nya jd hantu! bergaduhhh je tak henti! lol!
  tak sampai 10 tahun kawin.. maybe masing2 dah pasang scandle! mila main dgn jantan lain haris main dgn betina lain.. tak pun 4some! lol!
  having sex together…kan dah byk contoh yg ada..!

  watak Haris pula lelaki yg sempurna tp jiwa iblis! kerana turutkan saja tuntutan nafsu.. lebih kurang mcm binatang lah.. nasib baik jumpa izzah.. izzah.. nak lari cana takut hariz jual dia kat bapak ayam tu balik.. pastu kena ugut lagi! balik kampung sah2.. bapak saudara dia yg rupa mcm bapak ayam tu! bunuh dia..!
  nak taknak… terima jelah… melayan si hariz yg hotz tu!! sambil berdoa.. tuhan buka kan pintu hati en.hariz yg iblis tu!
  lagi pun dia dah cinta hariz!! tuhan tolong lembutkan hati dia utk terima ku seadanya! tuhan tu maha mengasihi.. dan mengetahui… setiap apa yg tersirat.. mila sesuai kawin dgn ustaz!
  hariz sesuai kawin gn ustazah! huahuahua

  # tapi tak tau lah pulakkan.. if ada sambungan ombak rindu part2
  hariz jd ustaz milah jd ustazah.. izzah dah jd Mak hayam pulak! wakakaka!

 124. Penulis,

  Sy rasa anda tidak betul-betul menghayati konteks cerita Ombak Rindu, tidak kira filem ataupun di dlm novel.

  Watak Izzah ialah seorang gadis yang tidak bersalah dan dijual oleh pakciknya ke kelab malam sebagai GRO. Tidak tahu di mana berada, dan siapa yang boleh membantu Izzah selepas dijual. Mungkin tidak diselitkan masalah tiada wang untuk meloloskan diri.

  Watak Hariz pula ialah seorang lelaki yang suka melayani perempuan ataupun pelacur.

  Apa yang harus ditekankan di sini ialah:

  1) Hariz having sex with Izzah pada ketika perangai biasa dia: Melayan pelacur ataupun GRO
  2) Izzah tidak tahu kepada siapa dia harus meminta tolong, memandangkan Hariz adalah orang pertama yang Izzah jumpa ketika cuba melarikan diri dari kelab.
  3) Tujuan Izzah merayu kepada Hariz ialah:
  – Melepaskan diri daripada terus berada di dalam dunia pelacuran
  – Sekurang kurangnya menghalalkan perhubungan seksual antara Hariz dan Izzah.
  4) Statement anda seolah-seolah setiap isu seperti nafkah, harus ditonjolkan. Analoginya seperti ini:
  – setiap filem wajib menyiarkan bagaimana setiap proses yg berlaku. Eg: Buat nasi lemak. Kena tunjuk sawah padi kat mana, tanak nasi mcm mana, suhu brapa, ikan bilis ambil mana.
  5) Mila dan Hariz adalah dua watak yang berkahwin kerana terpaksa. Disebabkan perjanjian untuk disatukan. Sememangnya ibu bapa yang baik akhlaknya tidak akan menyukai jika menantu pakai sexy, cakap tinggi suara.

  Jadi, bagi saya, apa yang anda tulis di atas, menunjukkan KELEMAHAN diri anda. Yang gagal mengolah isi dan konteks lakonan dan novel.

 125. Saya ingatkan karakter dalam wayang gambar saja yang merepek, rupa-rupanya dunia sebenar jauh lagi pelik.

  Ok mungkin peminat bukan semuanya yang mesra-rogol, tapi nampaknya mampu terima hiburan ringan walau apapun isinya (tanda minda sofistikated) dan ada pula yang percaya tudung mampu mengubah segala-gala-galanya.

  Apalah salanya kita bincang nilai yang ada dalam mana-mana filem? Lebih-lebih lagi filem yang maha popular macam cerita ni, mesti ada elemen yang orang rasa rapat dengan dirinya kalau tak takkan berjurai-jurai air mata turun sampai lembab tudung makcik sebelah.

  Mana tahu, orang nampak diri mereka dalam izzah, sebab dilayan dengan buruk, hari-hari dibuat sesuka hati, dirogol (samada fizikal atau mental) tanpa ada kuasa melawan, maka hanya kepada allah sahaja mampu kita berserah dan mudah-mudahan suatu hari nanti kita akan gembira semula!!!

  Tapi iti sayalah, sebab saya tak percaya pada idea hiburan kosong, orang hanya suka sesuatu kalau dia rasa puas menontonnya, maka mustahil filem laku seperti ombak rindu ini kosong.

  Tapi tak apalah,semoga satu hari nanti seorang anak datuk yang hensem juga akan perkosa, dan jatuh cinta dengan anda, dan akhirnya jadi suami mitsali.

 126. utk babak2 yg hariz tolak izah tu… hariz masih belum cukup beriman pada Tuhan… dia menurut amarah dan cemburu!! sbb tak nampak pun hariz jd imam pd izzah pd babak2 lain yg ada.. kerana konflik jiwa.. yg masih memberontak! bukan mudah nak jd manusia yg sentiasa sempurna.. mungkin sambungan ombak rindu part 2 hariz dah jd Ulamak who knows! lol

 127. watak izzah… adalah gadis suci yg teranaiya.. olaeh kaum lelaki yg bertunjangkan wang dn nafsu syawat semata.. penderaan seksual metal dan fizikal yg tak terduga dan tak terjangka pd izzah sy sebatang kara.. adalah ketetapan yg mungkin telah di aturkan oleh maha pencipta.. tp izzah masih ada keimanan yg memberi hidayah secara tak langsung kepada haris yg sebelum in hanya hidup menurut saja kata nafsu.. tp kententuan pertemuan hariz dgn izzah membuka mata hati hariz yg buta hati sebelum ini kerana nafsu kemewahan dan berkiblatkan illuminati semata! tp tuhan itu maha mengetahui setiap percaturan yg di aturkan setiap insan di alam fana ini.. kerana hariz juga muslim! walaupun perjalan hidup izzah yg penuh lara… dan sebatang kara.. dia sentiasa meminta pertolongan dari maha pencipta supaya mberikan hidayah pada haris.. kerana cinta sejati izzah pada hariz telah mula bersemi.. hanya doa izzah yg telus dpt mengembalikan keimanan hariz yg telah lama hilang! hanya cinta suci izzah dan doa izzah yg sentiasa pasrah terhadap takdir.. dgn izin tuhan ia dpt melenyapkan kerakusan nafsu serakah hariz yg bertuhan kan nafsu dan illuminati semata dan kemewah duniawi.. dpt memberi lembaran baru dan hidayah pada hariz yg sebelum ini yg bertuhankan Nafsu semata!! syukur.. hariz dah bertemu kedamaian dan ketenangan.. :)!!

 128. Post
  Author

  Dear commenters,

  First of all thank you for actually taking the time to read this post and leaving a comment. I’m actually quite surprised that this post has generated quite a bit of interest, especially since it represents a minority view.

  Benar, saya menulis “personal opinion” di atas kerana filem ini mendapat sambutan begitu hangat dikalangan penonton Melayu sehingga mencapai tahap sukses bersejarah dalam industri filem negara. Ini bermaksud dalam banyak-banyak filem yang pernah diterbit, filem inilah yang paling diminati di layar perak.

  Kepada pembaca yang mengatakan filem seperti ini sekadar “hiburan kosong” mungkin mahu merenung sidikit berkenaan apa itu ‘pop culture’ (budaya popular) dan pertalian ‘pop culture’ dengan masyarakat umum.

  Berkenaan penulis asal novel ‘Ombak Rindu’: Sebagai seorang penulis novel Fauziah Ashari amat berjaya. Karyanya begitu laris sehingga dijadikan filem. Dalam konteks masa, samada zaman terbitan buku tersebut atau versi filemnya hari ini, jelas kisah yang diceritakan disambut baik pembaca/penonton Melayu.

  Sebagai penulis novel, dia juga tahu bukan semua orang akan suka dengan karyanya. Dan seperti penulis-penulis lain yang meletakkan karya mereka di public domain, dia pasti bersedia menerima kritikan.

  Yang penting masih ada ruang kreatif untuk penulis di Malaysia. Although I am extremely disturbed by ‘Ombak Rindu’, I am glad that writers still have the space to write and get published.

  Yang membimbangkan bukan kerana karya-karya ini wujud tetapi pembaca dan penonton yang tidak melihat gambaran besar atau mesej tersirat dalam cerita-cerita kegemaran mereka. Dan apabila seseorang memberi pendapat melebihi komen “lame gila”, dia dikecam.

  Kepada mereka yang mengatakan watak Hariz akhirnya insaf atau mula beriman ekoran pergaulan dengan Izzah, dukacita saya beritahu di sini bahawa perkara tersebut sama sekali tidak berlaku. Hariz hanya jatuh cinta dengan mangsanya, itu saja.

  Ingatkah babak-babak akhir di mana Hariz pergi ke rumah supir/bapa kandungnya? Dalam keadaan terluka cinta dia telah menghina isteri tercinta dan menolaknya hingga jatuh je tanah. Kalau ini dikatakan sifat lelaki yang beriman, maka saya dah tak tahu nak kata apa.

  Tolong jangan kelirukan antara cinta terhadap seorang perempuan (atau lelaki) dengan keimanan terhadap Allah SWT.

  Thanx again for your sharing your views. I still stand by mine. Wassalam.

 129. Kepada peminat ombak rindu. Bayangkan senario ni.

  Ada sorang mamat ni pelanggan pelacur. Tak tau dah ada VD ke tak. Satu hari tu dia klorofomkan awak lepas tu rogol awak kaw kaw punya. Lepas tu dia ajak awak nikah.

  Sudikah awak nikahi dia?
  Adakah awak akan hormati dia sebagai suami kalau awak tau dia tu sebelum ini kaki pelacur & kaki rogol?
  Adakah awak hormati dia sebagai suami kalau dia pernah rogol awak dan pukul awak dan hina awak?

  Kalau awak jawab “ya” kepada semua soalan di atas, awak memang seorang optimis hebat dan juga masochist. Good luck to you.

 130. betul ke watak izzah tu xpernah wujud? i kenal ada org yg nk kahwin sbb lelaki tu org 1st pernah sentuh dia. its happen in real life. byk je wanita yg dtg mengadu di pusat perlindungan wanita minta bantuan nk mula hidup baru selepas bertahun2 kene sepak terajang suami tapi akhirnya pilih untuk kembali ke pangkuan suami. dari pergi tgk movie yg sah2 rekaan semata2 akhirnya membuatkan anda marah2, ada baiknya jika ada kelapangan masa melakukan keje sukarela membantu wanita seperti ‘izzah’ yg perlukan sokongan org yg bersemangat seperti anda 😉

 131. Kalau ya pun tak puas hati, pk la yang awak tulis tu ada kaitan dengan Islam ke tak. Islam tak pernah melemahkan wanita tapi seorang isteri wajib taat kepada suami selagi tk melanggar hukum Allah. Dia bukan sangap nak pelukan halal, tp sebab dia tak boleh control situation, so she decided that’s the best way to avoid Allah’s wrath. It is just a movie, ada baik tak baiknya so look at the bright side, take something as a lesson. Stop criticizing, You’re gonna have a better sleep at night inshaallah.

 132. Dila. Tq for the message 🙂 tak emo pun tapi saje je enjoying the “forum”.

  I am a guy. And I think ombak rindu is an insult to perempuan melayu. :p

 133. movie review ni memang la personal opinion penulis blog. Kalau bukan personal opinion dah jadi public survey report.

  Nadia awak dah berapa kali tengok ombak rindu?

 134. Goodness, what a stereotypical review, First and foremost, i reject the notion that all Malays are skewed and falling onto a wrong path. That is merely your exaggeration. Secondly, this is a FICTIONAL MOVIE. Ie, its made believe. Its meant to entertain the audience. I’m a muslim and i watched it, it did not change my beliefs? Nor did i feel the sudden urge to be raped. Your hasty generalization is a refection on how narrow minded some people can be. Are you implying that by watching a fictional movie, ones faith can be so easily switch? If so, the problem is not with the movie but with your understanding of your own faith. If you can be so easily sidetrack, than you are weak, not the movie causing you to be weak. In my opinion, this movie depicted a women, feeling a sense of lost and with the lack of education felt like the only way out was to be married to the man whom stole her virginity. Yes it showed a women being weak and vulnerable but what it also showed was how a women’s unwavering faith in Allah manages to change a person from the brink of badness to the good. It showed a man, finding guidance and acceptance and ultimately, finding faith in god. I am not here to criticize your review but to just say that a good review is not a one sided thing, that while you may feel the movie is negative, you have to also write about both sides. Thats what it means to review…to write on all possible perspective. If not, it becomes a personal opinion.

 135. LOL ramai peminat ombak rindu aka rapists-make-good-husbands aka perempuan-melayu-lemah-suka-dirogol yg bengang dgn review yg bijak macam ni.

 136. saya baca all ur reviews JJ.. tapi yang ni serius tah hape2.. saya stuju dgn mimiharis.. dan xtau plak ada org jadikan izzah tu contoh.. LOL.. very bad review from u JJ.. sorry to say.. yg saya setuju bab berkemban tu je.. bye2 JJ XD

 137. I am glad there are Melayu/Muslim women who think this movie is pure and utter rubbish.

  Islam is about justice. Islam is also about protection for women.

  It would be more Islamic for the movie if the criminals I.e. Rapist & human trafficker get some punishment for the crime and zalim that they did.

  The character Izzah is an idiot. A good muslimah should know her rights ((hak) as a woman and wife in Islam. Marrying your own rapist is is not even sunnah because you are choosing a bad and evil man as your husband. To be the father of your kids too? Seriously?

  This movie is messed up. Fauziah Ashari needs to get her head checked. And those who saw this movie several times are biased fans of Harun Aziz because if Hariz was played by, say, Harun Salim then they’d be screaming for the rapist to be neutered there and then.

 138. x adil kritik penulis novel….novel tu ditulis 10 tahun lepas….sama ke masyarakat dulu dengan sekarang? seorang gadis kampung yang naif dirogol………kuat nak pergi lapor polis? ada orang nak support dia? bagaimana penerimaan masyarakat masa tu?

  kalau sama macam mentaliti matang masyarakat sekarang…xder la drama2 orang2 kampung singkirkan gadis yang mengandung anak luar nikah padahal bukan salah dia berleluasa 10 tahun lepas………

  maybe naskah ni dah x sesuai dengan masyarakat kita zaman ni yang lebih menghargai kaum wanita………..

 139. Izzah might shown as someone who has faith in God and accepted things the way it was, and things will change for the better. But sadly…in this real world, sometimes we have to work for ourselves in order to survive in this cruel world. Sometimes we had to fight for ourselves. giving up, let your fate to be decided in the hands of the man who did you wrong? That was just so wrong!!! Rape is rape – having sex with a woman without her consent, even if she is married to the man, is still rape. No woman should be treated wrongly, no man should treat their woman like they were worthless. Women, stand up and fight for your rights!

 140. The only person with any semblance of logic in this movie is Mila. She is smart enough to get out of the circus. Tapi serious weih, masa tengok cerita ni, memang ada rasa nak kasi penampar sebijik kat Izzah tu. Islam dah angkat darjat wanita setinggi yang boleh, pastu pakai agama untuk bagi justification kenapa dia sangat lemah dan bengap

 141. WTF?? Izzah is a ‘Wanita Pasrah’ and should be admired?? What a load of BS!! Where in the holy Quran or Sunnah does it say a victim of RAPE should PASRAH???!!! Ini kes minda BODOH orang Melayu. I’m Malay and I wish all of you who criticized JJ would read what she said carefully. Even if the movie only made rm500,000/- it would still be a stupid movie for these very same reasons. At least cerita hantu is pure drivel. Rape is Rape. It is a very serious crime whether the perpetrator is handsome or ugly. A rapist should never be portrayed as an idolized hero who repents. How romantic. NOT!! To the guy who passed judgement about hijab or ‘free hair, please, open your eyes. Many of the kes khalwat are involving women in hijab. Do not assume that ‘free hair’ women are of loose character. It is more shameful to berhijab BUT tidak bermaruah. Izzah is a solehah but weak in character. Being a victim of rape is not a sin but allowing yourself to be a victim of the man who raped you at your own request is beyond stupidity. I would hate to think that was the message the author of the book wanted to make….that Allah wanted Izzah to accept her dire fate and let the man who raped her have the right to own her body and soul.

 142. upon reading your first paragraph, i knew you were gonna say whats already on my mind. thank you for that. its good to know that there are sane people out there who share the same thoughts about this movie. ive never watched it, but i got glimpse of what its all about during the sketch in APBH. and all i can say is wow, rosak habis diorang ni. cut the story short, you nailed this article perfectly. thanks

 143. apa-apa cerita yang mengangkat perogol sebagai hero adalah sampah. sayangnya, sampah ni dah menular dalam drama dan filem melayu.

 144. Sape yg buat “tafsiran” ni?? Bongok nak mampos gak ko kan… Alaaa.. Cuba bayangkan yg izzah tu kau atau bini kau…. Mesti ko suke kan situasi mcm tu?? Rela dlm terpaksa… Byk plak komplen…

 145. honestly, I watched it only after all the hype everyone was giving. But right after the scene where she begged him to marry her because he was the first one, got me to vomit. Honestly, what if the guy looked like Ibrahim Alio or Sammy Belloo? Would you beg him the same way? And why would a handsome man with lots of money have to pay to have sex with a virgin when he can get hundreds of willing girls who would be falling at his feet to do it for free because it would be an investment.. You know, rich guy with flashy car and handsome some more.

 146. the haters must really love being raped. yes malay ladies, get raped and throw away your babies and waste your life on a rapist. sorry ladies. rapists do not look like aaron aziz and they usually end up in jail. maybe not in this country. mr “minister” you like movies with rape scenes yeah? why didnt you ban this? raping is islamic?

 147. Ini semua kes pinjam heroin lara macam dalam Derma Taksiah dengan Dendan Setia. Ya, semua mangsa rogol ingin dikahwini dan dikasari dan mengulangi trauma rogol itu berulang kali sehingga dia mati.

  Kerana ini takdir Ilahi.

  Ptui!

 148. LAME GILA!!! MOVIE N INCLUDING THIS BLOGGER!! BUANG MASA JE AKU BACA… AKU PON BOLEH JD LAME NAK BACA BENDA MCM NI!

 149. Totally agree (walaupun x tengok filem tu, just baca sinopsis) i think those yg mem ‘box office’ kan dan mem’fenomenakan’ filem ni tak perasan pun messege/moral of the story…yg diorg tau; owh…handsomenya aron aziz…owh…romantiknya…owh…owh…kalo kena ro#£¥ dgn dia pun takpe…owh….so sad….mentality mcm ni yg patut dipantau selain dr yg suka tengok cerita berkaitan rempit. Sigh….

 150. Ha ha..kesian penulis ni..mudarat apakah agaknya terjadi pada mereka yang beri 10juta pada Ombak Rindu..kesian dia kesian dia kesian dia..nyanyi lagu Sudirman..ha ha

 151. congrats penukis perempuan,spot on!! si melayu tu mesti jantan yg suka tgk pompuan kene rogol,haha bodo pye melayu,mak kau bukan pompuan ke?

 152. Movies are one type of escapism… Novels as well… Both of these genres are meant for entertainment and are supposed to be exaggerated and ridiculous in manner. So, don’t take it too seriously… People watch movies to ease their tension, not to think deeply about it… If we were to think too deeply about every elements of movies, novels and so on, then it would be a problem if we watch movies like Wrath of The Titan coz it is very deviating and could destroy our Aqidah… Everybody is not as deviating as you’d thought, dear author…

 153. JJ… what a great review from a great observer 🙂 Itulah Orang Melayu bila mereka merelakan minda mereka dicerobohi dengan watak-watak Mangsa Keadaan aka Wanita (Aku Insan Yang Lemah!?) dan they are so ‘into the characters’ as they can really adapt themselves well as ‘thats life’… Keep writing as I juz love reading urs 🙂

 154. 15 minutes into this movie aku mulai tarik rambut kecewa dan tidak percaya rapist spt watak Haris menjadi kegilaan ramai. Tapi aku tengok juga sampai habis sebab aku tak nak orang kata aku kritik cerita ni tanpa menonton.

  Aku belum pernah jumpa lagi sebenarnya watak seorang perogol diangkat sebegini dan dipuja ramai dalam filem lain, Hollywood atau Bollywood atau apa apa wood lah. Mungkin aku belum cukup tonton filem. Dalam mata aku seorang perogol itu seseorang yang agak hina, hensem macam mana pun lah kan.

  Mungkin sebab tu aku tak dapat enjoy filem ni, I couldnt get past that. But hey, kalau ini – ie. perogol insaf romantis – yg orang kita mahukan sebagai jejaka idaman dan ini dia yang dianggap sebagai hiburan dengan testimoni sebanyak rm10juta.. Jelaslah aku di pihak minoriti. Suddenly Senario doesnt seem all that bad any more.

 155. Now THAT’S what I call a film review. One that has some thought into it. Sadly, people who don’t like to think also have access to it and thus, defenses are jolted up. This is unlike preaching to the converted. This is preaching to the lost heretics. Try as you may, JJ, some people will choose to be wrapped in the bliss of ignoramus. With lines like “ni cerita la beb…kalau semuanya nak dianalisa secara kritis mcm nii mampus takda org nak buat filem..”, it is no wonder we are where we are right now. Bring on the Gangster/Hantu films then. Ni kan cerita beb…. D.O.

 156. ulasan terbaik! terima kasih juana kerana melafazkan segala yg tidak terkata oleh kami2 yg tidak pandai berpena dan hanya mampu mencetuskan “wtfrenchfries!” apabila melihat filem ini. 🙂

  got to commend the eye-candies tho…

 157. mula-mula sekali aku buka page ni dan baca review sebelum aku tahu siape penulis blog..
  hipotesis :-
  1) penulis ialah perempuan..
  – check nama.. Juana.. Yup! perempuan..
  2) penulis free-hair A.K.A. tutup aurat..
  – check profile pic.. Yup!..

 158. JJ, some love u r getting fr this bunch. They just don’t get ur article. I guess memperkuatkan lagi hujah JJ. Without seeking to understand first then to be understood….they’ll never get it.
  By the way ur article did not influence me…my children earlier has told me the story is ‘ridiculous’…no need to see…u just put more reason not to see it.

 159. Dalam filem lain-lain pun ada juga kekurangan dan kelebihannya. Termasuklah filem Hollywood. Apa-apa pun persepsinya datang dari yang tengok. Kalau dah 10 juta maksudnya mereka suka melihat filem ini.

  Kehidupan manusia lain-lain…kisah ini mungkin berlaku kepada segelintir manusia. Tak kiralah bangsa apa sekali pun. Takkan nak deny perkara sebegini tak berlaku di dunia ni. Kalau ada orang sedih melihat manusia ataupun diperlakukan begitu, mungkin ini kali peluang mereka melihat orang yang pasrah dalam filem ini. Perasaan simpati juga timbul dan orang faham betapa susahnya wanita diperlakukan sebegitu. Bab melabelkan orang yang menonton dengan minda songsang ni, tak bersetuju sangatlah. Tengok apa pun boleh jadi songsang dalam minda kita. Termasuklah bila baca review penulis ni. Mungkin segelintir fikir, penulis pun songsang bila kritis dengan wanita pasrah.

  Apa-apa pun, semua ada hak nak komen boleh, nak kutuk pun boleh. Kepada pembikin filem, letakkan agama sebagai garis panduan (contoh filem Iran, mesej sampai jugak)…tak perlu tonjolkan sangat bab rogol, ke”mesra”an. Selain dapat RM10juta, berjuta2 dosa pun dapat sebab berjuta-juta orang orang yg “menikmatinya”

 160. hek eleh.ape ntah punya review.tak nak tengok sudeyyy….it’s just another malay movies.anggap sahaja hiburan minda.Org Melayu bukan bodoh pun nak ikut gaya hidup seperti dalam cerita tu.

 161. Ombak Rindu akan kurangkan kes penceraian di Malaysia. Lebih ramai wanita yang dizalimi akan terinspirasi dengan watak Izzah dan terus bersabar. Terima kasih Ombak Rindu.

 162. nmpaknya masih ada melayu yang ignorant dan tidak mahu mengakui sokongan mereka yang salah terhadap seluruh filem ini. :/

 163. Here comes the Rogol, oh, Ombak Rindu brigade — with staple character assassination and “jeles ler tu” comment. Endgame.

  P.S.: Best review so far.

 164. amboi review…rasanya para penonton cerita ni tak lah sebodoh yg disangkakan penulis. ini fiksyen aje, rasanya semua org faham tu. memanglah ada tokok tambah sini sana nak menyedapkan jalan cerita sbg hiburan. ini filem genre ringan. kalau nak cerita yg mantap serba serbi pegi la tengok Bunohan.. perempuan2 moden zaman skrg kengkonon bijak sgt, pantang betul kalau ada watak wanita yg kelihatan pasrah mcm watak izzah tu, menghina kaum wanita konon. ni cerita la beb…kalau semuanya nak dianalisa secara kritis mcm nii mampus takda org nak buat filem..

 165. Tidak perlu ambil serius sangat tentang filem ini. Filem adalah garapan imaginasi dan sterotype seseorang dan tidak mampu mengoncang iman sesiapa asalkan dia betul2 beriman. Lemahnya iman jika kerana sebuah filem pun dah goncang.

  Lagi satu, jangan mengambil satu filem dan reaksi penonton2 filem ini sebagai mewakili minda pemikiran melayu yang awak tuduh sebagai songsang. Orang Melayu yang berakal tak ambil pusing pun.

 166. Melayu kan terus layu. Mendayu-dayu dan merayu-rayu. Sama-sama lah kita membuka mata.

 167. so annoying when people TYpe LiKe THis..makes me wanna slap them..lepas tu cakap penulis yg bengong…

 168. Hahahahahahahhaaaa…lucu sungguh commentar ini..cari publicity murah betul..mesti pecah kepala nak cari idea kan Dan terpaksa tgk ombak rindu berkali2 utk tulis article ini Dan mengali segala kekurangan pasal tu baru skrg baru buat article ni…nampak sgt minat giler kat cerita ni tak pun kemaruk tgk Aaron Aziz pasal tu berkali2 pun!!anggap je citer ni sbg hiburan kosong Dan tak payah nak taksub sgt pun k..peace no war!salam..

 169. kalo i, nak jadi izzah…sbb dpt dirogol oleh si kacak harizzz…..owwwh! abang hariz…rogol lah i…banyak kali pun x per….huhu…hahaha

 170. saya belum tonton lagi ombak rindu ini. jadi slps review ini saya ingin menontonnya utk melihat ‘gila’nya izzah itu…

 171. Penulis ni komen baca buku tak?zaman novel ombak. Rindu adalaH zamAn bila dn difilEmkan zaman ni.ianya bukan mesti semua yg menonton tu bodoh bAgi sayA,alAngkah indAhnya imAn yg allah berikAn pada hariz selepas mengenAli izah. Huh dan lagi. Memang wanita kena pasrah dn tunduk pada kehendak suAmi selagi tak melangAr hukum Allah..tah apa2 la penulis ni bengong

 172. wow sgt mendalam kajian awak pasal filem ombak rindu ni. adakah apa yang difikirkan oleh penulis tu sama seperti yang difikirkan oleh awak? kalau tak sama maknanya bukan niat penulis nak tonjolkan seperti apa yang awak fikirkan. kalau filem ni tak kutip rm10 juta rasanya takkan ada review yang sgt mendalam pasal filem ni.

 173. The most impactful review EVER written. the values in the story is critical for assessment…Women are an asset to the world…They must always be able to understand where the line has to be drawn.

  Women’s Dignity and Honour are at stake if books and movies like these are made again…

  Sedihnyer apabila sesetengah pihak dr masyarakat Melayu dijadikan target sebegini rupa untuk mengaut keuntungan daripada keafdhalan mereka memilih cerita yang disangkakan hebat….Bahaya..~

 174. Wonderful piece..Hate the movie as well..but that’s the stereotypes you get in most Malay movies/dramas..the good ones are almost always bertudung litup and the evil ones usually aren’t..and don’t even get me started on the “kind hearted rapist”!!! what kind of message are they sending to the females in the Malay community?!!!

 175. As always, good write up. kau “cucuk” tempat yang betul dengan soalan yang *PANAS* What does that says about kaum wanita? tiada harga diri, murahan, boleh disepak terajang, diperbodohkan….bukan semua penonton berfikir dan bertanya soalan2 atau melihat dari sudut yg berlainan. Janji movie best, hero/heroin hensem/lawa, lagu sedih kapak and tukang buat movie, makes money. Sad but it’s true.

 176. My thoughts exactly!! Tak masuk akal macam mana cerita yang bermula dengan rogol dan keganasan terhadap perempuan boleh menjadi ‘kisah cinta Melayu yang epic’. Sekiranya kita sebagai orang Islam berakal dan berilmu tidak mungkin menerima undang-undang seperti di Morocco di mana seorang perogol boleh bebas daripada tindakan jika mangsanya bersetuju untuk berkahwin dengan si perogol tersebut, walaupun secara paksa oleh keluarga sendiri, di manalah terletaknya logik seorang Muslimah yang telah dirogol justeru itu meminta dirinya di nikahi si perogol?? Adakah perkara begini berlaku di dalam dunia nyata ataupun khayalan semata-mata???!! Memang saya terasa sangat kecewa selepas menonton film ini.

 177. Post
  Author

  Aduhai Kak Nura, saya tidak berhasrat untuk memberi ilham kepada mana-mana pihak agar tidak menonton filem ini atau novel asalnya. Tapi jujur saya menulis nota di atas, dan jika ini membuat Kak Nura tak sudi ber-Ombak Rindu, saya faham …

  Thanx for reading.

 178. Terima kasih. Nampak gaya tak payah saya sibuk2 pi tengok cerita ni….. Atau baca bukunya yg dengar cerita sangat tebal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.