Bila ruang menyempit, perempuan patut bangkit

Imej khas: Seni oleh Viesland yang dipamerkan di Galeri Seni Nasional di Colombo, Sri Lanka. Pix oleh Juana Jaafar.


Pada 10 Mac ini sekumpulan warga akan berarak di Kuala Lumpur sempena Hari Wanita Sedunia di bawah panji #WomensMarchMY. Setiap tahun, pelbagai aktiviti diadakan di seluruh dunia sekitar bulan ini untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang hak asasi manusia golongan perempuan yang masih tidak terbela.

Tahun ini, pemikiran tentang hak perempuan di Malaysia dipautkan dengan konsep “ruang.” Bukan sekadar maksud literal atau ruang fizikal, tapi jauh lebih luas. Contohnya, ruang untuk wujud sebagaimana rupa tanpa dihina atau dijadikan sasaran keganasan, ruang untuk bersuara tanpa dibuli atau terus disuruh diam, ruang untuk berfikir dan membuat keputusan tentang tubuh sendiri tanpa dihukum, ruang untuk menduduki kempimpinan tertinggi dalam masyarakat, ruang untuk berpartisipasi secara bermakna dalam sistem demokrasi negara, ruang untuk memilih pekerjaan dan diupah kadar gaji yang saksama, dan ruang untuk hidup dalam persekitaran yang terlindung daripada kebinasaan industri korporat.

Kalau nak difikirkan, banyak lagi ruang yang menyisih perempuan boleh dibayangkan. Ruang untuk terlibat dalam segala aspek kemasyarakatan secara setara tidak kira kelas, umur atau keupayaan, ruang untuk hidup secara damai tanpa ekstrimisme agama dan perkauman, dan ruang untuk memperoleh maklumat tanpa penapisan atau sekatan pihak lain, contohnya.

Anggapkan ruang-ruang ini sebagai metafora bagi tahap kebebasan perempuan yang ditentukan oleh faktor kuasa. Mana-mana ruang boleh lebih terbuka atau menyempit berdasarkan kuasa-kuasa yang bersilang dengan identiti gender perempuan itu sendiri. Antara kuasa-kuasa yang lebih jelas kepada orang ramai adalah kelas sosio-ekonomi, identiti etnik, keupayaan tubuh badan, umur dan status kewarganegaraan.

Namun, harus ditekankan bahawa perempuan sebagai identiti gender juga masih dibelengu diskriminasi dan penindasan. Segala ruang yang disebutkan tadi sama ada belum wujud sepenuhnya atau semakin hari semakin sempit bagi golongan perempuan—dan di situlah berlakunya penafian hak kemanusiaan mereka.

Hak kemanusiaan yang dimaksudkan pula jangan disamakan dengan keistimewaan, kerana hak itu adalah sesuatu yang asas. Ia bukan tuntutan mengada-ada yang mahukan status lebih tinggi daripada golongan lain. Sebaliknya, mereka menuntut hak kebebasan, pemeliharaan dan pengiktirafan maruah manusiawi yang setaraf.

Dalam sistem negara bangsa moden, tanggungjawab menegakkan dan melindung hak setiap individu diamanahkan kepada kerajaan. Pada tahun 1995, kerajaan Malaysia telah menandatangani Konvensyen Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Terhadap Perempuan (CEDAW) iaitu satu piawaian hak asasi manusia golongan perempuan. Apabila menandatangani perjanjian CEDAW, kerajaan Malaysia bukan sahaja mengiktiraf piawaian hak asasi manusia malah mengakui bahawa wujud masalah sistemik yang menindas golongan perempuan. Kerajaan juga menerima tanggungjawab menggubal dasar dan undang-undang untuk merobohkan sistem yang menindas golongan perempuan serta memelihara hak kebebasan mereka.

Adakah janji 23 tahun lalu telah ditunaikan oleh kerajaan Malaysia? Kalau sudah, takkan perempuan masih perlu menuntut ruang dan memprotes diskriminasi.

Baru-baru ini, kerajaan ditempelak hebat oleh jawatankuasa antarabangsa CEDAW setelah sekian lama bersembunyi daripada badan tersebut. Jawatankuasa mendapati Malaysia bukan sekadar tidak banyak melakukan pembaharuan untuk perempuan tapi memundurkan lagi status perempuan. Lebih memalukan apabila pakar perundangan Muslim dalam badan tersebut membidas hujah-hujah kerajaan yang menggunakan agama sebagai alasan kemunduran.

Walau beberapa dasar pemerkasaan perempuan telah diperkenalkan sejak 1995, terlampau banyak kewajiban CEDAW masih belum tercapai. Malah, kerajaan masih tidak mahu menerima beberapa perkara pokok dalam CEDAW yang membolehkan pengiktirafan penuh hak kemanusiaan perempuan di Malaysia.

Mungkin ada mereka dalam kerajaan yang mahu menggerakkan matlamat CEDAW namun kepimpinan politik negara terlalu menunduk kepada puak ekstrimis agama dan politik haluan kanan, serta terlalu mesra dengan industri korporat, untuk membawa perubahan yang betul-betul bermakna bagi perempuan. Kepentingan puak-puak yang disebutkan itu adalah agar ruang perempuan terus dikuasai oleh mereka, dan mereka juga bebas daripada dikenakan apa-apa tindakan dalam pelanggaran hak asasi manusia perempuan.

Kerana mereka ruang perempuan semakin sempit. Dan apabila ruang kian menyempit, patut pun perempuan bangkit.

Share your comment